Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Антоанета Титянова пред "Радио мост" по RW Radio, Валенсия: "България, подобно на Испания, има да покаже много по отношение на фолклор и култура, но е необходима цялостна държавна политика в сферата на туризма"

Посрещнахме пролетта със слушателите на "Радио мост" по испанското радио RW Radio с разговор за фолклора, традициите и туризма. Послушахме " Йовано, Йованке" и легендарният Джоко Росич, "Притури ми се планината" и Стефка Съботинова,Стоян Янкулов -Стунджи и Елица, Дико Илиев, а в памет на Любка Рондова завършихме с нейна песен. Тема на предаването бяха традициите - валенсиански и български, възраждането към новото след равноденствието.

Журналистката и писателката Антоанета Титянова бе гост на предаването, като направи интересна съпоставка между огнения фестивал във Валенсия – Фаите, и фестивалите в България, свързани с пречистване и възраждане на природата с огън като Младенци и Благовец. Както във Валенсия красивите девойки с национални носии красят с цветя Девата на отчаянието, така и в България лазарките на Цветница пускат венци в реката с надежда да намерят партньор в живота.
С носителката на наградите „Златно перо“ и „Народен будител“, авторка на книгата „Калинка Згурова – гласът на Странджа“, журналистката Антоанета Титянова стана дума за фестивалите в България, които привличат все повече туристи от страната и от чужбина. С главната редакторка на сайта „България без граници“ говорихме за невероятния български фолклор, който тя отразява от началото на 80-те години.

Засегна се темата за туристическите атракции в България като Татул, Перперикон, Самуиловата крепост, раннохристиянските базилики в Бяла и Сандански, вила „Армира“, където е убит римския император Валент, които ако знаем как да популяризираме, наистина могат да станат световни атракции.
Журналистката Антоанета Титянова сподели, че е време България да има цялостна туристическа политика, знаейки че 39% от брутния вътрешен продукт на страната идва от туризъм. Ако популяризираме професионално археологическите богатства на страната - примерно тракийските съкровища – Рогозенското във Враца, Златното находище в Панагюрище, тракийските могили в Долината на розите и тракийските царе като Оструша, Косматка и т.н., ако повече хора се докоснат до мощите на Йоан Кръстител, за които се доказа научно от световни лаборатории, че са на 2000 години, може да се развие истински поклоннически, исторически и културен туризъм.

„Ние журналистите сме задължени на нашето минало и на аудоторията, защото недостатъчно отразяваме какво се случва в страната, като денонощно медиите зомбират хората с дребнотемие и негативни информации“, сподели гостенката пред водещата Румяна Атанасова и съпродуцента на предаването Борислав Димов.
Цялото предаване можете да откриете на следния линк http://valencia.alt.bg/2016/03/22/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BA/ , а повече подробности как да рекламирате в предаването и в сайта „Българите във Валенсия“ ще откриете на www.valencia.alt.bg