Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Поморийски манастир

Манастирът “Св. Георги Победоносец” е една от забележителностите на град Поморие. През 1856г. е изграден новият храм, като старият е съхранен и до днес под неговия купол. Основан през VII век от гръцки

колонисти, поморийският манастир съхранява ценни икони от XVIII и XIX век.
Чудодейната сила на светата обител е свързана с историята на неговия пръв игумен - турчина Селим Бей. Той се заселва в града в края на XVII век и създава голямо феодално владение. Според преданията, боледувал от неизлечима болест. Една нощ сънувал, че в двора, където живеел, има чудотворна вода. На сутринта, разкопавайки мястото, намерил мраморен барелеф на Свети Георги, който се пази и сега в аязмото на манастира. На посоченото място започнала да извира вода, с която Селим Бей се излекувал. Покръстил се, а след него и цялото му семейство приело християнската вяра. Построил малък параклис, на мястото на разрушения от турците храм. Така се полагат основите на днешната света обител. След време Селим Бей овдовял, приел монашеството и станал първият игумен на манастира, като му дарил целия си чифлик от 3800 дка земя.
Днес “Св. Георги Победоносец” е действащ мъжки манастир, в който се съхраняват ценни образци от иконографското изкуство. Легендарната мощ на мраморния барелеф е щрих към славата на Поморие като морски и балнеолечебен център.