Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Градовете по Дунав – новата туристическа атракция

Втората по дължина река в Европа винаги е била средство за свързване на народите и държавите. Минавайки през десет държави, тя се влива в Черно Море, като преминава по северната ни граница с Румъния. Актуалният проект DANUrB+ насочва вниманието към преодоляване на „процеса на свиване“ на дунавските градове.

Фокусира вниманието върху възможностите за развитие на българските и румънските градове по поречието на река Дунав, за да изграждат културни мостове между дунавските общности, на базата на културно-историческото наследство като инструменти за преодоляване на икономическите и социални предизвикателства. Той идва като допълнение на проектът за устойчиво развитие на трансграничните райони между Румъния и България, който осигури съгласуван подход за развитието на обширна територия в долното течение на река Дунав, която включва една от най-дългите междудържавни граници в Европа (610 км, от които 470 км по българския бряг). Първият период завърши с изработването на обща румънско-българска стратегия за развитие на трансграничния район, обхващащ цялото поречие от 9 български общини и 7 румънски. Това е значима площ от 71 930 кв. км, от които 46,44% в българска територия., което се отразява на бизнес климата, на съживяването на региона и дава тласък за развитие на инфрастуктурата, икономиката, културата и естествено на туризма.

Големият шанс за Северна България
С изградената Общата стратегия за трансграничния регион за периода 2014-2020 г. нараснаха възможностите и отпускането на европейски средства за подпомагане и социално-икономическото проспериране на крайдунавските градове. Това даде тласък на туризма – културен, исторически, селски, крайречен и алтернативен, за който има великолепни условия в България. Но за да се убедим в това ви каня да направим кратък тур по българското поречие на Дунав.

Видин-Белоградчик- Враца
Достигайки до наша територия всеки турист може да премине по новия дунав мост „Нова Европа” и да разгледа великолепния ни крайречен град, където се намира и първото ни северно пристанище. Мостът свързва става Бонония с румънския град Калафат, като само на 16 км от румънската граница можете да посетите манастира в с. Маглавит и да прескочите до Турну Северин. Не пропускайте да видите техническото съоръжение „Железни врата” и да направите снимки на красивия речен каньон.
Все пак истинските атракции са на българската територия. Древният град Видин възниква върху основите на древното келтско селище Дунония. Тук римляните построяват крепостния град Бонония. Видин ни пренася в миналото, когато българите завоювали Бдин – един от основните градове на Римската и Византийската империя в провинцията Горна Мизия. За това свидетелства Крепостта Баба Вида, където преди години се снима една от бюджетните холивудски продукции. Като част от Османската империя Видин е важен административен и икономически център (буферна зона между Турция и Австрия, като многократно е превземан от австрийската армия). За съжаление сега не е такъв, а е предимно обект за исторически туризъм.
Белоградчик е в непосредствена близост до него и е неповторим с уникалната си природна и като историческа забележителност. Няма как да не затаите дъх пред Белоградчишките скали, фантастично красиви скални образувания и неповторими природни феномени, които нямат аналог в света. Тази каменна приказка се простира от връх Ведерник до селата Боровица и Белотинци. Районът със скалните образования е много стар – на 230 милиони години и е дълъг около 30 км. Белоградчишките скали са впечатлаващи и с десетките легенди за причудливите природни форми като Мадоната, Монасите, Конникът, Вкаменената сватба, Дервишът, Адам и Ева...


Не пропускайте да разгледате и Белоградчишка крепост „Калето“, която е била непревземаема и е прекрасно запазена. Използвайки естествената непристъпност на скалите през I-III век римляните я построяват, за да охраняват стратегическите пътища, пресичащи района. Тя е защитавала Римската, после Византийската империя, а накрая е доизградена от българите. От най-високата част на крепостта се разкрива неповторима панорама, като погледът стига до Стара Планина и Карпатите.
Задължително посетете винарска изба „Боровица”, която произвежда класно вино за износ в Англия, пещерата Магурата, а ако обичате еко и велотуризма преспете в атрактивния етнокомплект „Мадона” в с. Фалковец, който е полегнал до красивия каньон „Средогрив”.
Пътят е добър и можете да се спуснете до Враца, който предлага много забележителности, свързани не само с родната ни история. Освен Околчица и пещерата Магурата, посетете един от най-богатите исторически музеи на Балканския полуостров. Във врачанския музей се съхранява Рогозенско съкровище, съдържащо 108 фиали и 54 сребърни кани, Преславското съкровище и още ценни артефакти.
Лопушанският манастир е другата туристическа атракция, която целогодишно привлича богомолци и туристи. Освен с красивата архитектура, манастирът се слави с това, че съхранява мощите на множество светци, които са го закриляли през вековете.

Никопол-Оряхово-Свищов
От румънския град Крайова вземете ферибот и след 20 минути ще сте в Никопол. За съжаление Шишмановата крепост „Калето” не е сред историческите атракции, за които се полагат нужните грижи за възстановяването й, но тя красив исторически паметник, който заслужава да се види. За разлика от запустелия Никопол, Оряхово се грижи и пази старателно своите паметници. Дори след разрушаването на паметника в памет на румънските войници от местни роми, той е преместен в центъра на града. В близост до града е и великолепно място за винен туризъм – лозаро винарски комплекс Шато Бургозоне, който произвежда известните вина ”Дунарски бряг” и Chateau Burgozone.
За красивия град Свищов трябва да отделите повече време – не само от деня, но и от нощта. Това е един от най-младите градове в България, но не като възраст, а като население – в него има 10 000 студенти, магазините работят денонощно, а животът кипи. Едва ли има друго селище в страната, което да е първо в толкова много сфери: Свищов е първият освободен град от турско иго, тук е първото самоуправление, назначават се първите чиновници, между които и поетът Иван Вазов от първия губернатор Найден Геров. Отново в живописния крайдунавски град ще се разходите в Първата градска градина, където е издигнат и първият Паметник на дарителите от скулптура Чапкънов. Задължително разгледайте отвътре Търговската гимназия, Читалището, което пак е направено със средства на дарител. Не пропускайте да посетите църквата с въртящите се колони, съградена от Кольо Фичето, и първия паметник на човек с цигара – Алеко Константинов, който има своя отливка и в Чикагския университет, но естествено... без цигарата.
Вечерта отседнете в класния хотел „Манастира”, където ще вкусите местни вина, тъй като тук се намира една от най-големите винарни в страната. На другия ден с единственият частен ферибот на нашата територия можете да прекосите Дунав и да посетите румънските градове Зимнич и Гюргево. Последният град ще ви върне във времето на Възраждането, като редица неща ще ви напомнят за България. Никак не е зле да се разходите по улица „Христо Ботев” например!

Русе-Тутракан-Силистра
По Дунав мост ще стигнете до четвъртия по големина град в България, който е запазил и духа, и стила на отминали епохи. Старият Русчук открай време е познат на туристическата и културна карта на Европа и задължително трябва да отделите повечко дни, за да го опознаете по-добре. Обиколите региона, защото тук е едно от най-вълшебните кътчета на родината ни.
На 22 километра югозападно от Русе е църквата „Света Богородица” и скалният манастир „Св.Архангел Михаил”, които са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Не само Археологическия резерват „Скални църкви” в с. Иваново са уникални и неповторими, но и красивата придода, каньонът, които карат посетителя да загуби ума и дума.
Отново в непосредствена близост е и другият Скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски”, който е действащ. Той е бил част от манастирски исихастки комплекс, а пред мощите на светеца всекидневно идват да се поклонят множество туристи и богомолци.
Туристи не само от Европа, но и от Австралия, Аржентина и Япония пътуват до тук, за да посетят една от най-запазените крепости в страната. Старобългарската каменна твърдина – средновековният град Червен, се намира на върха на живописен каньон на река Черни Лом, само на 35 км от Русе. Бил е един от най-големите градове на Второто българско царство и е останал в историята като военно-стратегически и занаятчийско-търговски център. Крепостта е голяма, във великолепно състояние, като кулата е послужила за образец при реиновирането на Балдуиновата кула на Крепостта Царевец във Велико Търново. Археологическите разкопки разкриват руините на много жилища, 13 църкви и феодален замък. Днес могат да се видят останки от крепостта, от болярския дворец и от метрополитската църква.
Преди да отпътувате към прекрасния град Тутракан, където задължително посетете Историческия музей, Военния паметник, Музея на рибарите и реиновираното Рибарско селище, можете да преспите в първокласен СПА хотел в с. Кошов. Ако искате да прекарате по-дълго сред каньони и живописна природа, трябва да резервирате отрано, защото желаещите са много. Интересното е, че регионът развива успешно селски туризъм – селата са красиви, китни и с добра база, отворена за родни и чужди туристи.
Силистра изпраща последните си птици от резервата „Сребърна” – диви патици и корморани, но още февруари тук се връщат както пеликаните, така и екотуристите. Дурусторул, както се е наричала в миналото Силистра, е прекрасно място за туризъм, като крепостта и Историческият музей представляват интерес не само за българския турист. Тук можете да се насладите на редица ценни и уникални артефакти, свързани с най-дълбока древност, както и останки от последния „римски патриций” Флавий. Резерватът е вписан в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
На елитния хотел „Дръстър” могат да завидят много първокласни хотели в страната, а ние приключваме Дуновското пътешествие с желание при първа възможност да се завърнем отново по тези места, за да можем да се полюбуваме по-дълго на непреходните ни забележителности.
Текстът е разработен по проект „Градски бранд Дунав+: Изграждане на регионална и местна устойчивост чрез валоризация на културното наследство по река Дунав, финансиран по програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“. Проектът е съфинансиран от фондовете на Европейския съюз (ЕФРР и ИПП) и Националния фонд на Република България.
Текст и снимки Антоанета ТИТЯНОВА