Банер
Световния ден на множествената склероза посрещаме с концерт

Всяка година на 30 май е Световният ден на множествена склероза. В България по неофициални данни има над 10 000 души, диагностицирани с болестта. Всяка година 80 българи се разболяват от множествена склероза. Заболяването е едно от най-честите неврологични заболявания, а нейните първи прояви обикновено се регистрират в най-активната възраст – между 20 и 40 години. За съжаление, има тенденция към намаляване на възрастовата граница, и към днешна дата най-младият диагностициран пациент е на 12 години.

У нас той ще бъде отбелязан с концерт в парка зад Националния дворец на културата от 17 часа, като входът е свободен!
Ще участват група P.I.F., които посветиха песен на болестта, трио „Ы”, трио „Тринити“, възпитаници от Училище за певци "D Stars", Ансамбъл за народни песни и танци,Пазарджик. Актьорите Филип Аврамов, Лара Златарева, Росен Пенчев, Мариана Йотова също подкрепят каузата с музикално изпълнение.
Мотото на тазгодишната инициатива е „Невидимата множествена склероза”, а организатор е фондация „Множествена склероза България”.
Основната цел на събитието е да се повиши информираността на обществото за симптомите на заболяването и тяхното невидимо въздействие върху качеството на живот на потърпевшите.
Като част от кампанията чрез кратки видеоклипове ще се представят различни хора, засегнати от МС. Те могат да се видят във фейсбук профила на фондация„Множествена склероза България”. Така всеки съпричастен към подкрепят, твърди Здравка Цветарска, която също е пациент и председател на фондацията.
Множествената склероза е автоимунно възпалително невродегенеративно хронично заболяване с неизяснена етиология и вероятна генетична предразположеност. Като ключов фактор в развитието ѝ могат да бъдат факторите на околната среда и инфекциозни причинители. Засяга мастната миелинова обвивка на аксоните на човешкия главен и гръбначен мозък. Това причинява демиелинизация и образуването на лезии в мозъка, което води до широк спектър от признаци и симптоми. Почти всички неврологични прояви могат да съпровождат заболяването, като често се стига до физическа и ментална инвалидизация. В периодите между пристъпите симптомите може да изчезват напълно, но често се явяват трайни неврологични проблеми, особено с напредване на болестта.

Не съществува познато лекарство за множествена склероза. Лечението е насочено към възстановяване на функциите след пристъп, превенция от нови пристъпи и предотвратяване на трайната инвалидизация.
Кристина Спасова е на 44 години, занимава се с производство на медицинска техника, хобито е й бокс и е болна от 2007 г. Когато са я диагностицирали, част от нейното обкръжение се е отдръпнало, защото са смятали, че ще зарази или тях, или децата им. Тя споделя: „Още със ставането от леглото, с болките, с емоциите, с намаленото зрение, с подуването на ръцете, болестта напомня за себе си, но засега успявам да я пренебрегвам в по-големия процент от време. Споделям за диагнозата си единствено, за да дам някакъв стимул на тези, които сега ги диагностицират и за да покажа на околните, че нито е страшно, нито сме прокажени”.
Максим Станчев е на 40 години и от 23 г. живее с диагнозата МС. Първият пристъп получава на Коледа, когато се събужда с фациалис и изтръпване в лявата половина на тялото. След около два месеца престой в болницата, го диагностицират с МС. Сега неговите симптоми са замаяност, двойно виждане и бързо измаряне. Не може да стои на слънце, както и дълго време прав, защото получава скованост на краката, трудно му е изкачването на стълби. По думите на Максим, близките хора около него се опитват да се съобразяват с диагнозата, не му обръщат внимание, ако ги засегне, опитват се да му помогнат. След научаването за болестта, той гледа по друг начин на живота, но казва, че му е отнела възможността да има семейство.
Магдалена Николова е на 49 г. Тя е счетоводител, но зад гърба си има повече от 200 сатирични стихотворения, два любовно-исторически романа и трети, който е готов и чака само отпечатване. Магдалена живее с болестта от 20 г., което не й пречи да бъде енергична. Тя разказва за своите невидими симптоми: „Това е нестабилната походка. Тя е голям проблем, защото както вървя, падам. Не зная как да се предпазя от падането, то става за части от секундата. Походката ми е нестабилна, защото понякога имам проблеми и със зрението. Още докато работех, отивах в банката и трябваше да се подпиша. Хората, когато гледат как ми трепери ръката, сигурно си мислят, че пия от сутринта. Притеснявам се, че оставям такова впечатление ”, разказва тя.
Съобщи Тони Титянова