Банер
Антоанета Титянова с награда от XVII Международно изложение „Културен туризъм“, Велико Търново

С официалната церемония по връчване на наградите на Международното изложение „Културен туризъм 2022“ – Велико Търново завърши един от най-значимите туристически форуми в България, който даде същински рестарт на бранша. Във форума се включиха повече от 50 български и задгранични изложители, които показаха нови дестинации, направления, фестивали и културни събития. В изложбените зали на художествена галерия „Борис Денев“ бяха обявени традиционните награди за участниците в единствения специализиран форум в присъствието на представители на Община Велико Търново, медии, гости и участници.

Наградата за най-оригинално представяне на събитие на изложението се връчи на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Голямата награда „Личност с принос за развитието на културния туризъм в България“ получи от заместник-кмета на общината Нейко Генчев известният учен и изследовател проф. Пламен Павлов. Отличието за най-атрактивен и оригинален експозиционен щанд отиде в Община Пловдив за представяне „Епископска базилика на Филипопол IV-VI век“. Приз за най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм се връчи на Фондация „Проект Бузлуджа“, а за ефективно управление на комплексен туристически продукт получи Община Сливен за интерактивни дейности в Крепост „Туида“. Наградата за атрактивно представяне на туристическа дестинация отиде при ОП „Туризъм“, Столична Община за създаването и презентацията на „Софийски турове“
На церемонията журито на Националния конкурс „READ & TRAVEL” („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”) обяви наградите от 9-то си издание, което представи най-добрите постижения на участниците от общини, културни институции, университети, музеи и други в областта на културния туризъм. Тази година в категория „Най-професионални туристически сайтове, мобилни приложения и др.“ бе връчена на Община Сливен - за интерактивната платформа „100 причини да посетите и опознаете традициите на Сливенския край“.
В категорията „Най-интересни туристически издания (книги, пътеводители, учебници, карти и др.) наградата получи авторски екип на СУ „СВ. Климент Охридски“ за първата издадена у нас монография „Covid-кризата в културата и туризма, основан на културно наследство: идеи за изход от ситуацията“. Поощрителна награда в тази категория беше присъдена на Община Каварна за „Пътеводител Каварна“.
В категория „Най-ефективни рубрики и публикации по темата на изложението (репортажи, видео отразявания и др.)“ журито награди известната журналистка Антоанета Титянова за публикацията „Народни празници, облечени като фестивали. Маскарадните игри в България – как обичаите стават фестивали“.
Антоанета Титянова е популярен журналист, писател и общественик. От 42 г. работи в печатните медии, БНР и телевизии, където има хиляди публикации с известни български и световни знаменитости.

Член е на УС на СБЖ, на СБП, на АБУЖЕТ,на Съюз на българските творци и др. Носител е на български и международни награди, сред които „Златното перо“ - за публицистика на СБЖ (2007 г.), „Народен будител“ 2010 г. на ССП, на „Журналист на годината в печатните медии“, „ВИП перо“, „Медиен Оскар“, Le Prix d’Encouragement в Concours de Nouvelles на Forum Femme Mediterranee, Франция. За двуезичната си книга „София – от 7 извора вода“, по проект на Дирекция „Култура“ към Столична община, е наградена със статуетка „Ротонда“ и Диплом от община Банкя (2018 г.) за принос в културата. Наградена е и с орден „България-Русия“ от „Форум България Русия“.
Антоанета Титянова е била главен редактор на тиражни издания като: сп. „Фестивалите в България“, „Вестник за дома“, сп. „Виж“,сп. „Съдби“, сп. „Имоти България“ и др. Водила е авторски колонки и рубрики във. „Куриер5“, сп.“Блясък“, в.“Новинар“, в. „Политика“, „Ние, жените“, сп. Cool, и др.), автор е над 100 телевизионни интервюта(ТВ Евроком), била е водещ на предването „Кой кой е в столичното общество“ в БНР – Радио София.
Била е главен редактор на туристическото списание Alexandra. Има стотици пътеписи за български и международни дестинации, публикувани в сайта „Фестивалите в България“, в списанията „Магазин“, сп. „Журнал за жената“, сп. „Стори“, „Вестник за дома“, сп. „Черно и бяло“, сп. „Ние, жените“ и др. Води от 10 години рубриките „Маршрути“ и „Еко и туризъм“ в един от най-старите сайтове в страната „България без граници“ от 2010 г.. В момента списва страници за културен туризъм във в-к „Ехо“ и за интересни дестинации във в-к „Лечител“.
През 2021 г. в Регионален исторически музей в Благоевград участва в изложбата „Лятото на пътешественика“ с 15 фотографии „Мексико видяно от Тони Титянова.“
Като общественик Титянова е организирала редица национални кампании. Създател и организатор е на Първия събор на бесарабските българи „Моя страна, моя България“ 2010 с община Младост, под патронажа на ДАБЧ. Организирала е Първият Сревновековен събор в Мезек 2018, съорганизатор е на 3-дневен Празник на Мартеницата в Търговище 2022 г. и др.
Титянова е организирала е стотици събития с регионално, национално и международно значение, била е водеща на множество конкурси, концерти, лектории.
Публицист, писател, психолог, пиар на много творци, организатор на стотина събития, специалист по реторика, тя работи в печатни национални медии, където излизат нейни ексклузивни интервюта със световни знаменитости като Нана Мускури, Джоан Колинс, Дарил Хана, Стивън Болдуин, Супермен - Дийн Кейн, Арманд Асанте, Бонюел, Шърли Бренан, Лоренцо Ламас, Дзукеро, Кулио, Кристоф Ламбер, Бони Тайлър, Стивън Сегал, Бони М, Саш, Прешън Уилсън, Томас Арана, Еръпшън, д-р Албан, Горан Брегович, Лепа Брена, Кустурица, Силви Кристел, Даниел Маквикър, Ким Хартман, Сю Ходж, Опус, дуета Тату, Бонд, Тес и още десетки световни писатели, актьори, изпълнители...
Родена е на 09.01.1962 г. в гр. София.
Завършила е френски колеж "Абдел Кадер", "Факултет по журналистика", СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Преподавател по политическа и делова реторика и ораторско майсторство"- Свободен факултет, СУ"Св. Кл. Охридски" и
специалност "Психоанализа", Свободен факултет, СУ"Св. Кл. Охридски". Има редица специализации.
Почетни грамоти за активно участие в програмата на за активно участие в изложението получиха: Община Перник, Работилница „Седянка“, Изложбени зали, „Рафаел Михайлов“, Посолство на Индия, Посолство на Държавата Палестина, Посолство на Република Азърбайджан, Социалистическа република Виетнам, Побратименият град Бурса, Република Турция.За „Най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм“ беше отличен Театрално-музикален продуцентски център (ТМПЦ) – Варна за плаката на „Инстинктът“ - 100 години по-късно. Заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева,член на журито връчи голямата награда на конкурса за „Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2021 г.“ на община Варна за честването на 100-годишния юбилей от официалното обявяване на град Варна за морски курорт. Поощрителна награда заслужи Община Пловдив за представянето на Фестивала Opera Open през 2021 г.