Банер
Мощен прилив от международни изпълнители на XXI МФФ „Нестия Черноморски перли“

Изключителен бум на културния и фестивален туризъм по българското Черноморие се наблюдава това лято. Само за 10 дни над 1600 изпълнители от Словакия, Полша, Грузия, Сърбия, Румъния, Гърция, Молдова, Северна Македония, Армения и Украйна предпочетоха да съчетаят отдиха на море с големи концертни изяви, отбелязват от „Нестия фестивали Черноморски перли“ - един от най-дългогодишните и успешни български морски фестивали, който се провежда за 21-ви път.

Всеки петък, събота и неделя безплатно от юни до август на централния площад на Свети Влас и Поморие, Несебър – сцена Атриум, танцьори и певци от 10 държави представят многочасово шоу за радост на туристите и гостите от страната и чужбина.
И тази неделя третият етап от Международен фолклорен фестивал Nestya Bleack Sea Pearls се провежда в амфитеатъра на Стария Несебър, където ще бъде официалната церемония по връчване на наградите, надиграването „Мистър и Мисис Черноморски перли“, надпревара за „Най-атрактивен костюм“ и др. , съобщи Христо Станков –председател на Български арт и фолклорен център „Нестия“, организатор на 40-те морски фестивални концерта. Вместо обичайните два часа спектаклите продължават повече от четири часа, като амфитеатърът и площадите се препълват от зрители и артисти.
Време е да броим туристите по българското Черноморие не само по шезлонгите и под чадърите, но и чрез фестивалния туризъм, който създава не само принадена стойност, но обогатява и културния календар с атрактивни изпълнения на артисти от десетки градове и държави.
Тази седмица гостува румънския Аnsamblul Folcloric “Cununita” от трансилванска Бистрица, три грузински състава - Bazieri от град Gori, Axali и „Манги“ от Тбилиси. Отново силно е участието от Словакия, като на „Черноморски перли 2023“ се представя Детски фолклорен събор Magdalenka от град Modra, популярен с хубавото си вино. Затова и съставът носи наименованието на най-прочутия сорт вино от региона.
Предната седмица българските участници бяха от Козлудуй, Силистра и София, докато сега на сцената ще се качат певци и
Детско юношески танцов състав и певческа група „Кавака“ от Пещера,
с ръководители Здравко Христов и Николай Балабанов, Вокална група „Ракита“ от Ракитово и детски танцов състав от Костинброд. Гост на концертите е народният певец и радиоводещ Венцислав Пенев.
Мястото и часът на концертите остават непроменени от 21 години, няма вход, което ги прави толкова популярни, обичани и посещавани.
Снимки и текст Антоанета Титянова