Банер
Вирусолози почитат изложбата Ненова-Лангуров

Цветът на българската вирусология се очаква в Галерията на Дом на културата „Средец“ тази неделя в 17.30 ч. Тогава е откриването на третата живописна изложба на художничката Райна Ненова, която има 10 г. научна дейност в БАН в сферата на биологията и е работила в лабораторията „Ретровируси“ в отдела по „Вирусология“ към НЦЗПБ.

След успешния творчески дебют в Литературно-художествен музей “Чудомир” в Казанлък и Военен клуб в Казанлък, сега вписаната в книгата за „100 Млади български учени“, Райна Ненова представя 33 живописни платна заедно със Слави Лангуров, който за първи път излага свои витражи в техника Тифани. За красивите флорални пана творецът използва технологията на получаване на цветното арт стъкло, изработено детайл по детайл, облечено в медна лента и споено с калаено-оловен припой.
Двамата творци от Арт студио „Ненова и Лангуров“, намиращо се до тракийската гробница в Казанлък край парк „Тюлбето“, ни поднасят целия колорит и ухание на Розова долина. Няма как ароматът на цветя да не присъства в натюрмортите и пейзажите на Райна Ненова, която познаваме като асистент и последовател на известната художничка Стефка Балджиева, създател на школата по „Нетрадиционна живопис и арттерапия“. Също като Райна Стефка е учен, научен сътрудник, работи в БАН и отведнъж обръща гръб на кариерата и създава нова методика за нетрадиционна живопис, носител е на 3 златни отличия за принос в съвременната живопис, излага 5000 картини у нас и чужбина, продавани от Сорбис. Доктор Райна Ненова продължава да прилага и разработва методиката за развитие на скрития творчески потенциал на н.с. Стефка Балджиева. Художествените й платна най-красноречиво показват, че ако вирусологията е загубила надежден учен и инженер-биотехнолог, представлявал страната ни на европейски конференции по въпросите на HIV/СПИН, то Казанлък има ново художествено попълнение. Платната на Райна Ненова присъстват неотлъчно в експозицията “Женското начало”- ежегодна изложба на жените художнички от община Казанлък, в Галерия “Иван Милев (Искра 4)” през 2017, 2018, 2020, 2021, 2022, 2023г.; в “Есенен салон ” - художествената галерия в Казанлък от 2019 във всички колективни изложби досега.
Черешката на тортата в тази пъстроцветна градина в настоящата изложба са пленителните витражи на Слави Лангуров в техника Тифани. И ако се питате как са се получили чудните багри на синьо, зелено, жълто-зелено, ще откриете елементи от алхимията и различното съдържание на железен и хромен оксид в стъклото. Зашеметяващият виолетов и аметистов цвят се дължат на мангановите и никелови съединения, а нежно розовото се дължи на селена, докато огнено-червено на натриево-калциевите стъкла.
Двама нестандартни творци – единият тръгнал от архитектурата и икономиката към витража, а другият от Природо-математическата гимназия и БАН към живописта, се срещат в галерията на Дом на културата „Средец“ в изящна художествена експозиция от 1 до 14 октомври, по време на която ще има интересни арт събития, които не бива да пропуснете. Куратор на изложбата е журналистката-общественичка Антоанета Титянова.
Антоанета ТИТЯНОВА, Агенция Форум България