Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Баняса - по стъпките на св. Андрей Първозвани, на римските легиони и на ранното християнство

Община Баняса е в близост до нашата граница и е прекрасно място за краткотрайна и интересна почивка. Полегнала на Черноморската ивица в близост до Дунав, Баняса е притегателна дестинация за любителите на екологията, историята и културата. Пряко свързана с българското минало Румънска Добруджа привлича родните туристи с онази обща двухилядолетна история – римска, на ранното християнство, византийска, българска…

Антоанета Титянова

Благодарение на Проекта „Общи ресурси и инициативи, посветени на околната среда“ ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г., финансиран от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие, четири малки общини от двете страни на границата, между които и Баняса, изготвиха 13 нови екомаршрута, два лагера за екотуризъм, информационни материали на български и румънски, паркови съоръжения, които да подпомогнат развитието на устойчив туризъм.

Уникалната природа в Баняса дава възможност да се види както най-големия резерват на муфлони в Румъния, езерото Олтия и резервата„Канарауа Фетий“, така и незабравими манастири, изникнали особено в последните две десетилетия като гъби в района, където минава пътя на Св. апостол Андрей Първозвани, покръствайки местното население в новата вяра.

Пътят на христовия ученик минава по черноморското крайбрежие. След Одесос (Варна), Динисополис (Балчик), Бизоне (Каварна), Калиакра, Карон лиман (Шабла) преминава в Калатис (Мангалия), Томис (Констанца) Хистрия, Делтата на Дунава в посока Днепър… Днешните храмове напомнят за делото му и безспорно манастирът Свети Андрей в Баняса е притегателна точка за поклоннически туризъм.

Наричат манастира Св. Андрей в Баняса – истински Витлеем за румънците.

Намира се по пътя от Остров за Черна вода и е един от най-посещаваните и интересни манастири, който включва три църкви и пещерата Св. Андрей, която е първата румънска християнска черква. Манастирският комплекс се изгражда около малка църква (1994), където е мощохранилницата с мощи на светеца, донесени от Трифилийската митрополия в Гърция. Тук е и Х-образен кръст, в четирите краища на който са вградени мощи на добружанските светии Зотикос, Аталос, Камасис и Филипос. Голямата църква е построена 1998-2002 г., където според румънската притча христовият ученик е извършил много чудеса. Богомолците идват тук да се помолят, да пият вода от лечебното изворче и да посетят пещерата на свети Андрей, изкопана в скалата, в основата на малка залесена планина. Олтар и одър също са вкопани в камъка, а всеки дошъл може да напише свое желание до светеца.

Пещерата е открита 1918 г. от адвоката от Констанца Жан Дину след пророчески сън. Той почистил пещерата и построил първите килии. Днес десетки хиляди поклонници, най-вече румънци, идват да се поклонят на светеца, който е покровител на Румъния. От 1990 г. отец Никодим Динка, ктитор на манастира, заедно с йермонах В. Гиндаоану възраждат манастира и посрещат с охота всички посетители, разказвайки историята на христянската обител и на светията.

Другите храмове, които си заслужава да видите в община Баняса е защитената природна зона „Канарауа Фетий“, където могат да се видят най-старите следи от християнското по тези земи – древен скален манастир и две църкви, изкопани във варовиковите скали на долината Чайрул, действащи от IV-VIl век и IX-X век. Те са разположени сред 172 хектара природен резерват, част от Натура 2000 с богата флора и фауна. Манастир „Свети Герман“, църквата в Струнга и манастирът Дервент са другите забележителности, с които се гордее община Баняса. Черешката на торбата на пътешествието в тази част на Добруджа безспорно е историческият музей в Адамклиси, крепостта и триомфалният паметник Тропеум Траяни.

Празникът на св. Андрей – на 30 ноември и е прекрасен повод да разгледате района на община Баняса и многото културни, природни и исторически забележителности, но можете да го направите и по време на други местни празници и фестивали като: Фестивалът „Кръщаване на конете“ – провежда се в Баняса на Богоявление на 6 януари. По стара традиция се провеждат конни състезания и Възнесение Господне се празнува Денят на героите в Баняса

Чрез проектът ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г. две малки общини в Румъния – Баняса и Аджиджа, и в България – Шабла и Берковица, направиха първите крачки към създаване на устойчив туризъм. Направиха по-пуполярен и достъпен своя туристически потенциал – екологичен, исторически и културен, акцентираха върху природните дадености и множеството зелени зони, крепости и манастири, които ще привлекат повече туристи от двете страни на Дунав. Сътрудничеството на местната власт и туристическите центрове в двете държави в четирите общини доведоха до изграждането на 13 екопътеки, на два лагера за екотуризъм, създаване на уебстраница и още ред общи инициативи, които са предпоставка повече туристи да преоткрият тези чудни места за отмора и пътешествие.

Снимки и текст Антоанета Титянова - член на българската и световната организация на травел писателите и журналистите - ABUJET FIJET

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повече за проекта 

www.interregrobg.eu