Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Музей на открито и средновековни турнири посрещнаха хиляди гости на Първия Средновековен фестивал в Мезек

Докато цялата страна подгизваше от бури, дъжд и лошо време най-запазената средновековна крепост в Родопите "Неутзикон" край село Мезек потопи хиляди гости в бойните умения, бита, обичаите и духа на Второто българско царство. Дали извършеният древен български обичай за посичане на облак подсигури слънцето и накара натежалото смръщено небе да заобиколи крепостта по време на двудневните празненства или това се дължеше на уникалното разположение на голямата крепост между Арда и Марица, на 2 км от гръцката и на 7 км от турската граница, можем само да предполагаме.

Средновековните турнири по фехтовка, възстановките на вражески нападения на крепостта на болярина от Мезек, дело на Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ привлече посетители от цяла България в „Неутзикон“ – в града на коприната и казината Свиленград.
Най-добрите специалисти в експерименталната археология от Варна, Пазарджик, София, Велико Търново и Ямбол, които повече от десетилетие възстановяват в детайли начина на живот и бойните одежди, оръжия, умения в мир и бран на българите, споделиха пред дошлите своите нагледни уроци по българщина и им дадоха възможност да пипнат, видят, да станат съпричастни на времето на Средните векове, когато животът е бил пъстър, весел, но и изпъстрен с жестоки битки.
Никой не бързаше да си тръгва и докато децата играеха на „Дълга Мара“, „Чилик“, „Букю“, „Дама“ или друга от 10 игри, майките и бащите се заседяваха около музея на открито, занаятчийниците или край средновековните шатри, където видяха как се приготвя средновековната храна, вкусиха от различни видове медовина Meadly – първата произведена у нас, представена увлекателно от Здравко и Иван от „Странстращата бъчва“.
Най-зрелищни за посетителите разбира се бяха шествията на участниците, обучението в стралба с лък, на бойни облекла, въоръжение и снаряжение и на атрактивните средновековните турнири и демонстрации.

Децата най-силно подкрепяха участниците в боевете поименно, но на финала всички приветстваха и се снимаха с „Най-злият от злите“ – Петър Владов от наемна дружина „Барадж“ от Пазарджик, който надделя в битката над Иво от Велико Търново, Червения от София, Стария викинг от Варна, Болярина Веселин, Пецата от Зарата и другите безстрашни воини в Кръга на честта.
Ако не споменем за театралните етюди от средновековни пиеси, представени от възпитаниците на Класическата гимназия в столицата и от театрално студио IUVENES към Център за изкуства в София, които пресъздадоха дворцови интриги от живота на император Юстиниан и императрица Теодора, етюди, свързани с Йон Цимиехий и Анастасо Теофано и цар Калоян и неговата Целгуба, като действието се развиваше само на километри от мястото, където българският владетел е разгромил армията на латинския император Балдуин, програмата няма да е пълна.
Игри и забави, ателиета за изработки на грънци, на средновековни накити и кукли, забавления и образователни беседи задържаха посетителите от цяла България в крепостта Мезек, но повечето дошли в този прекрасен регион не пропуснаха да посетят и уникалната - най-дълга на Балканите Антична тракийска гробница, полегнала в близост до крепостта Неутзикон.
Прекрасният средновековен празник, организиран за първи път от общината в Свиленград, доказа, че последните постъпи на Европейския съюз на ръка разстояние от трите граници, може да се превърне в притегателен туристически център и да привлече хиляди гости към красивата дестинация, към вълнуващата българска история и култура по един атрактивен и запомнящ се начин.
Текст и снимки
Тони Титянова