Банер
Чепеларе - Зеленото сърце на България с ръст в туризма през четирите сезона

Преди началото на зимния сезон, Пампорово и Община Чепеларе отчитат 20% възход в реализираните нощувки, което е тенденция в последните години. В „Зеленото сърце на България“ се залага на туризъм през четирите сезона, като ски пистите в Пампорово и Мечи чал през пролетта, лятото и есента се превръщат в трасета за велосипедизъм – професионален, семеен, както и за колоездачи от всякакви възрасти и възможности.

Това сподели Костадин Беленозов – експерт в Туристически-информационен център, по време на Седмата работна среща между бизнеса и местната власт, организирана от АБТТА, чийто домакин бе община Чепеларе: „Това домакинство е достижение на Чепеларе като туристическа община. Развиваме туристически услуги през 4-те сезона и възходът се дължи на новите туристически атракции, представянето на региона на значими национални и международни борси, конгреси и форуми в последните години, като всички събрани такси се реинвестират в реклама и участие в туристически събития. Община Чепеларе подкрепя местния бизнес и инвестира средства в инфраструктурата на курорта Пампорово, за ново осветление и реиновиране на улици. В последните 4 години стартираха много атрактивни събития, като културният календар изобилства с уникални фестивали, привличащи туристите и зиме, и лете“, споделиха домакините, като показаха колко се е променил Чепеларе за 55-те години през които е град.
Дори и да не сте посетили Музея на ските, Музея на карста, комплекса „Родопските къщи“ и малката Шипка - както наричат паметника на загиналите за родината, то няма как да не знаете за грандиозния събор в Рожен и страхотното състезание "Чепеларски търкала", за обсерваторията в Рожен и за най-дългата сертифирицирана писта за ски алпийски дисциплини у нас в Пампорово, за прекрасна природа на Родопите и даденостите за СПА туризъм, за лековитите свойства на минералните води в Михалково и Наречен.
Най-доброто доказателство на взаимодействие на местна власт с обществеността и туристическите структури в Чепеларе е всеотдайността, с която изявени български знаменитости като Екатерина Дафовска – единствената българка с медал от зимна олимпиада, влагат за развитието на родния град и специфичния туристически продукт, който предлага региона:

Община Чепеларе умело използва уникалните природни дадености, като залага на специфичен туристически продукт и целогодишно се развива спортен туризъм.

От една страна се стремим да привлечем повече спортисти, като организираме през зимата състезания по ски, сноуборд и биатлон. Успех бе проведения конгрес на ски учители от цял свят, които обмениха опит и информационни новости, като мечтата ни е да свържем с лифт двата курорта – Пампорово и Мечи чал, да построим голяма спортна зала, за да идват целогодишно спортисти тук за подготовка, което ще подпомогне местния бизнес. В България са малко специализираните зони за спорт, какъвто е Белмекен, и си пожелавам тези прекрасни възможности на региона да се доразвият в тази насока. От 5 години през лятото трасетата се използват за състезания и развитие на планинско бягане и колоездене,като „Чепеларски търкала“ привлича участници от цяла Европа. Едни идват през топлото време заради адреналиновите трасета, други - за да се насладят на природата, като стремежът ни е да популяризираме Чепеларе и Пампорово и да ги превърнем в целогодишна туристическа дестинация“, представи дестинацията „Спортен туризъм в Зеленото сърце на България“ Екатерина Дафовска в дискусионния панел „Отвъд очевидното“ на 7-мата работна среща между бизнеса и местната власт, организирана от АБТТА в хотел „Орловец“ в Пампорово с любезното домакинство на Община Чепеларе, търсейки сътрудничество между обществения и частния сектор като платформа за устойчиво туристическо развитие.
Текст и снимки Антоанета Титянова