Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

274 ВЕИ - Днес разроряват нас, утре може да сте вие! Скъпи съграждани, подкрепете ни!

Отворено писмо от 274 български семейства, които са разорени поради злонамерени и ретроактивни промени в Закон за енергетика

Скъпи Съграждани, обръщаме се към Вас за подкрепа в труден за нас и нашите семейства момент! Мощни заинтересовани кръгове, чрез част от депутатите, извършиха лобистки промени в законите, като умишлено разоряват близо 300 български семейства и оставят без препитание хиляди хора, разпръснати в някои от най-бедните селски райони на родината ни!

 С популистки лозунги и неверни твърдения те и подкрепящи ги организации, решиха да пренесат в жертва най-беззащитната и слаба част от фирмите в енергийния сектор в България. Поради силните местни и чужди лобита, многомилиардни интереси и олигархични обръчи в енергетиката, и същевременната нужда от изкупителна жертва, смелостта на властимащите в държавата стигна до там, вместо да реши истинските проблеми, да унищожи препитанието на хиляди обикновени българи с цел да заблуди останалата част от обществото, че решава проблемите в енергетиката! За да спасят собствените си интереси и възползвайки се от медийния си достъп ни нарекоха “енергийни тарикати“ и мошеници, но повечето от Вас, към които се обръщаме днес, ни познават, като ваши честни и работливи - съседи, роднини или съграждани, които не са забогатели неправомерно и сме фалирали и не сме никакви милионери.
Чрез неприемливо и грозно парламентарно гласуване на 22.07.2015г, от което ясно пролича, че повечето депутати не знаеха за какво дават гласа си (по команда) и чрез промъкнати в последния момент ключови лобистки промени – ние, собствениците на най-малките дворни и покривни слънчеви централи, бяхме обречени на фалит. В резултат на променения закон, вместо да изплащаме кредитите си, да плащаме данъци и да подпомагаме семейните си бюджети с по няколко стотин лева месечно, ние генерираме единствено загуби поради факта, че законово определените ни годишни приходи не успяват да покриват дори и половината от годишните ни разходи. Не знаем дали от незаинтересованост или некадърност, хората прокарали закона не си направиха труда да проучат, как ще оцелеят фирми, които плащат 7 вида данъци и такси (включително завишен данък печалба), след като им бъде отнет почти целия доход. Може би просто съответните политици бяха инструктирани да ни унищожат умишлено, за да бъдем изкупени. Факт е, че и в двата случая, злоупотребявайки с държавния апарат, власт имащите ни обричат на фалит. Сред нас има множество млади, образовани и активни българи, представители на зараждащата се средна класа, хора желаещи да работят и да се развиват – всички ние ще бъдем жертвани. Много от нас ще напуснат държавата – особено младите и амбициозните, още повече от нас ще загубят домовете си, имуществото си и вложените усилия – ВСИЧКИ ЩЕ ЗАГУБЯТ НАДЕЖДИТЕ СИ и вложените години от живота си! Всички ние, вместо да бъдем движещ фактор в общностите си и пример за останалите, че има надежда за развитие и успех дори и за обикновените хора, ще се превърнем в поредния пример, че управлението на България е узурпирано от хора и кръгове, които превръщат държавата в място, където и най-добрите намерения и усилия могат да бъдат потъпкани и очернени, място, където НЯМА НАДЕЖДА за обикновените хора, неучастващи в политико-мафиотски структури.
Грозно бе, че след множество гръмогласни лозунги и почти революционни речи, така наречените „патриотични“ партии в Парламента, не посмяха да направят нищо, за да прекратят изтичането на енергийните милиарди от страната, но за сметка на това дадоха тон да бъдат съсипани единствените напълно прозрачни, безвредни, честни и най-важното изцяло български фирми, притежавани от български семейства. Ние смятаме, че никой, който разорява обикновени български семейства, за да запази комфорта на тези, които изнасят или източват националния капитал, не следва да се нарича патриот!
Приятели, обръщаме се към Вас, не на последно място, за да ви кажем, че ние не сме милионери, олигарси и енергийни тарикати – ние сме обикновени българи, много сред нас са земеделски стопани, други са служители, работници или чиновници, трети имат малки бизнеси. Всички ние сме се надявали да подкрепяме семейните си бюджети, след като изплатим кредитите си. Били сме наясно, че няма да станем богати от нашите малки централи (всички засегнати от променения параграф са инсталации под 0.1 MW/p) и сме очаквали брутни приходи от няколко стотин до няколко хиляди лева според сезона, преди разходите за поддръжка и кредити. Въпреки множеството изказвания от различни политици всички ние сме декларирали доходите си, производствата си и дейността си. Жалко е, че „водещи“ политици – бивши и настоящи министри, не знаят за съществуването на държавните органи, които поддържат съответните регистри. Сред тях е и Агенцията за Устойчиво Енергийно Развитие, където месечно се публикува информация за всеки ВЕИ обект в страната вече няколко години подред.
Колеги работодатели, управляващите за пореден път показват, че умишлено поддържат и ще продължат да поддържатнестабилна правна среда, в която ретроактивни мерки, променящи коренно законите и правилата за стопанския живот в страната със задна дата, са се превърнали в ежедневие. Никой от нас, който се занимава с каквато и да е делова активност вече не се учудва защо чуждестранните инвеститори не идват в България или тези, които са направили грешката да са тук, я напускат, но ние, които сме граждани на тази страна нямаме толкова лесен избор. Ние няма от кой да бъдем защитени, няма посланици, които да ни спасят от собствените ни управляващи, затова бъдете внимателни. Всеки един бизнес, всяко едно начинание, всяка една фирма, всеки един отделен гражданин, може утре да бъде разорен и поставен на колене, по прищявката на някой политик - популист, който реши да промени със задна дата действащото законодателство. Затова трябва да се подкрепяме, трябва да дадем отпор, с надеждата да създадем някой ден – нормална държава.
Българи, апелираме към Вас, да не допуснете да бъдат разорени толкова много ваши съграждани, голяма част от които разочаровани ще напуснат държавата с децата си и то точно когато са и най-нужни, пред лицето на вълната от имигранти идващи от близкия изток и Африка, заплашвайки в и без това обезлюдяващата се Родина, българите да останат малцинство.
СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ, ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
ДНЕС РАЗОРЯВАТ НАС, УТРЕ МОЖЕ ДА СТЕ ВИЕ! Независимо дали собственици на фирми или служители, всички остават без доходи, когато фирмите за които работят фалират!

От собствениците на 274 малки семейни български фирми
Снимки Тони Титянова