Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Ревю на автентични носии и фолклорен маратон на Фестивала „Богатствата на Дунав“ във Видин

Фестивалната седмица, посветена на деня на Дунав, завърши с двудневна богата артистично-музикална програма на брега на Видин, в която участваха елитни самодейни и професионални групи и изпълнители от Калафат, Крайова и селища от региона. Празникът, който включваше изложба, конференции във Видин и Калафат, атракции с балон и бънджи, бе открит от областния управител на Видин – Любен Иванов, който подчерта, че най-голямото богатство на Видин са не само неговата история и култура, но и неговите граждани. Старт ва музикалната програма даде Десислава Минчева НТК „Български пътеводител“ – организатор на събитието.

Дефиле с 15 автентични уникални носии и накити, като някои бяха на повече от два века, показаха представители на НЧ „Надежда 1903“ от село Бойница на откритата сцена пред галерия „Никола Петров". Най-малкият модел бе 2-годишният Дениз Иванов с къса долома с бяла въба, а накитите по Стела Пламенова бяха от 1980г.
Арт базара на местни занаятчии и производители и изпълненията на танцьорите и певците от селата Макреш, Гъмзово, Флорентин, Ясен, на елитния видински ансамбъл „Северняци“ с хореограф Ерик Петрон, наброяващ 80 души, задържаха часове наред жителите и гостите на града в крайдунавската зона. Над десет изпълнители от Калафат, Крайова и село Бърка представиха китка от фолклорни румънски песни, между които бе и популярната изпълнителка проф. Сица Новак от Турно Северин, отдала живота си на фолклора. Ансамблите „Розеле Калафатулун“ (с ръководител Маринела Карауляну –създател на етнографския музей в Калафат), „Хора Доснацъу“ от с. Бърка и представителен ансамбъл“Мария Танасе“ с художествен ръководител Марга Кюрту часове наред задържаха вниманието на пуликата с атрактивните си изпълнения.
Певческата група НЧ “Просвета 1928“ село Гъмзово, която е вписана в Националната листа на България като „Живи човешки съкровища“ представи автентичен фолклор, докато танцьорите от група за автентичен фолклор от Гъмзово след сцената повеждаха хорото на алеята в парка, на което се хващаха и мало и голямо. Фолклорната щафета от мегдански хора и танци – български и влашки продължиха бе поета от танцовата група от НЧ “Изгрев“ с. Ясен с ръководител Десислава Славомирова и танцов състав „Макрос“ с ръководител Ирена Йотова от село Макреш. Певческата група от НЧ „Мито Марков“ с ръководител Цецка Илиева предшества изпълнението на популярните видински музиканти от Духов оркестър „Братя Ангелови“, които нажежиха градуса на настроението. Първият фестивален ден завърши с атрактивно DJ-парти и светлинно шоу на крепостта Баба Вида, за да продължи на следващия ден отново с концерт на популярната народна изпълнителка Георгия Райкова и с майсторски изпълнения на танцьорите от НЧ „Пробуда 1295“ село Флорентин с ръководител Борислав Митрашков, който бе и сценарист и водещ на празничната програма. Участниците си тръгнаха с отличия, връчени от организатора на фестивала – Национален туристически клъстер „Български пътеводител“ с председател Десислава Минчева. „Богатствата на Дунав“ се проведе в партньорство с община Видин, Областната управа на Видин и др. по проект DANUrB+ „Градски бранд Дунав – изграждане и развитие на регионална и местна устойчивост чрез валоризация на културното наследство на река Дунав“. Финансиран по програма за трансаноционално сътрудничество „Дунав 2014-2020“ празникът привлече толкова много елитни творци от Румъния и България, с което даде заявка да се превърне в устойчиво културно събитие, което да привлича все повече изпълнители от дунавския регион.
Текст и снимки Антоанета ТИТЯНОВА