Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Венцислав Венев: „БТС трябва да придобие статут на национално представена организация за социален туризъм“

И тази година хиляди любители на туризма от цялата страна качиха Черни връх по стъпките на Алеко, Вазов и д-р К. Кръстев, с което показаха, че и след 127 г. обединеното туристическо движение е живо. „Надявам се в скоро да се похвалям, че най-старата и мащабна неправителствена организация в България, какъвто е Българският туристически съюз, ще придобие Статут за национално представена организация в областта на социалния туризъм в България.

Това е първото нещо, което направих като председател на БТС, да внесем документите в Министерство на спорта“ – заяви по повод крупното спортно-туристическо събитие Венцислав Венев – председател на БТС.
След като поднесе цветя заедно с Георги Георгиев – председател на Общински съвет към Столична община, пред мемориала на Щастливеца на Витоша, Венев поздрави хилядите представители от 135-те туристически дружества в страната, качили се на Черни връх, аплодира изпълненията на хоровете „Планинарска песен“ и петричкия хор „Иван Апостолов“, посрещна бегачите от „Витоша Рън 22“, пробягали 18 км от НДК до върха на планината. Пред медиите на пресконференция във връзка със събитието каза: „БТС е записал 4 основни задачи в своя устав: да предлага движение на хората, здравословен начин на живот, да образова подрастващото поколение и не само, да учи на патриотизъм. С множеството прояви, които организира БТС, ги реализира в пълен мащаб и няма друга организация, която така масово да обхваща тази част на обществения живот. БТС е организацията, която управлява 100-те национални обекта - уникално национално движение, което обхваща 24 000-25 000 участника годишно. Тази даденост и потенциал, които има БТС, трябва да се използват максимално. Проблемът на туризма в България е, че няма дългосрочна цел. Време е да поставим такава и да кажем какво трябва да представлява българският туризъм след 3, 5,10 или 20 г.“, категоричен е Венцислав Венев.
Новият председател на БТС е убеден, че без помощта на държавата България ще загуби високопланинските си маршрути и хижи, защото те бавно и тъжно се рушат. „Всяко правителство трябва да застане зад идеята, защото развивайки туризма се инвестира в здравето и работоспособността на българите: да са щастливи, образовани, да знаят как да общуват с природата, животните, фауната, как да се държат в планината, което е роля и мисия на БТС да ги научи. И независимо кое правителство ще дойде, трябва да ни подкрепи, защото сме най-мащабната организация за социален туризъм, образоваме хората в патриотизъм, в отношение към природата, в здравословен начин на живот.Тази наша мисия е дълга традиция.“
Новият председател на БТС Венцислав Венев набеляза още една важна задача – „да се направи фонд Туризъм и съответните институции - всяко от ресорните министерства – на Здравеопазването, на Образованието, на Спорта и туризма, на Околната среда и горите и Регионалното да отделят част от техния бюджет или да включат БТС и неговата дейност в своите бюджети. Така ще финансират и ще се поддържат туристическите маршрути на България, местата за настаняване, федерациите, дружествата. Без съдействието на държавата няма как това да се постигне, а и никъде по света не е направено.“
Иначе от БТС е направен пълен анализ на състоянието на хижите, започнала е дигитализация на обектите и дейностите на БТС и ред позитивни промени, които връщат БТС в предните позиции на масовия социален туризъм и активния здравословен начин на живот.
Колкото до празника, той мина с богата официална, спортна и музикална програма. Заедно със зам.-министър Петър Георгиев от Министерството на младежта и спорта бяха поднесени венци пред мемориалите на Алеко и Вазов пред Народния театър и НДК, Мустафа Шабан за 8-и пореден път пробяга за 1 час и 45 минути 18-те километра от НДК до Черни връх, а Мария Накова при жените за 3-и път победи във „Витоша рън 22“. Няколко хиляди българи качиха маршрута, пяха и се веселиха, доказвайки, че планината е на всички и трябва да я уважаваме, че делото на предците ни да съхраним и обичаме природата е жива повеля.
Антоанета ТИТЯНОВА