Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

ТРИДНЕВЕН ТЕАТРАЛЕН МАРАТОН В ДК“СРЕДЕЦ“ И ИЗЛОЖБА „ ВЕНЕЦИЯ С КАРНАВАЛНА МАСКА “

Днес с постановката на детско Театрално студио „Антракт“ от Тополовград „Непокорната принцеса“ започва тридневният II Театрален фестивал на детски и младежки театрални студии в Дом на културата „Средец“. На тридневния културен форум в тържествената зала на Дома ще демонстрират артистичните си умения 8 театрални детски формации от София, Русе, Пловдив, Варна, Ямбол и Тополовград.

Между първата постановка в 17.00 часа и втората на Актьорска школа „Академията“ от столицата - 19.30 ч. И нейното представление „Еньовден“, ще бъде открита експозицията „Венеция с карнавална маска“ на популярната фотографка Лилия Йотова - председател на Асоциацията на професионалните фотографи.
Изложбата включва 13 фотоси, запечатали мигове от карнавала във Венеция, при който маските прикриват лицата, но прекрасно показват емоциите и състоянията. Снимките от конкурса за най-екстравагантен костюм и красива маска се вписват в темата на уъркшопа в галерията на ДК „Средец“ „Маски, кукли и карнавални изпълнителски техники“. В него могат да се включат дошлите на безплатните театрални представления в Дома, които са показват различни жанрове на театралното изкуство - драматичен, куклен, огнен театър, пантомима, мюзикъл и театър на открито.
Преди официалната церемония е творческата среща „Любителският театър - вчера, днес, утре“ между млади творци с опитни професионалисти. Събота и неделя столичани могат безплатно да видят в ДК „Средец“ спектакълите „Евгений Онегин“, „Търси се добрият“, „Странна случка с куче“, „Хлапачката от 13-ия етаж“ и „Взаимно съгласие“. За трите големи отличия на театралният фестивал ще се борят Театрална школа „Ведна“-София, Театрална студия“ Антракт“-Тополовград, Актьорска школа „Академията“ - София, Театрално студио „Синя птица“- Варна, НГ за сценични и екранни изкуства - Пловдив, Театрална работилница „Целият свят е сцена“ - Русе, Театрално студио „Славей“ - Ямбол и Театрално студио „Метафора“- Русе“.
Под надслов „Маските падат“ тридневният Национален фестивал на детските и младежки театрални студии популяризира любителския театър на младите артисти и помага повече хора да се докоснат до магията на театъра във всичките му жанрове. Благодарение на Национален фонд „Култура“ и Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти столичани се сдобиват с още една театрална сцена - в Дом на културата „Средец“ и с нов културен форум, където безплатно стоичани ще видят новото попълнение от актьори от цяла България в иновативни, традиционни и многожанрови постановки, съобщи Агенция Форум Българи.
Съорганизатор и партньор по проекта е сайтът „България без граници“, 58-о журналистическо дружество към СБЖ и Антоанета Титянова - член на УС на СБЖ и куратор на изложбата.
Антоанета Титянова
Снимки Лилия Йотова