Банер
АБУЖЕТ връчи награда на името на Максим Минчев на Магдалена Гигова

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма АБУЖЕТ, която е създадена през 1956 г. и включва над 60 именити писатели, журналисти и фотографи, учреди награда за активно работещ в сферата на туризма на името на Максим Минчев. Идеята бе на именитата журналистка Соня Алексиева, която поздрави присъстващите заедно със зам.-министъра на туризма Павлин Петров.

Призът беше връчен от генералния секретар на ABUJET Пламен Старев на популярната журналистка и пътешественичка Магдалена Гигова на официална церемония, на която присъстваха интелектуалци, представители на българската култура и туризъм, журналисти. Гигова е автор и и съавтор на 13 книги, водеща е на предаванията „Покана за пътуване“ и „ Легендите на София“ по БНР.
Отличието цели да популяризира правдивата журналистика, популярзираща туризма и България като целогодишна дестинация с уникална история, културно наследство и природа.
Наградата е на името на 
бившия генерален директор на БТА Максим Минчев, който 15 години е бил президент на асоциацията, член на Световната федерация на журналистите и писателите по туризма (FIJET), който наследил поста от пътешественика и писател Ясен Антов. В редовете на АБУЖЕТ са били именити творци като Валери Петров, Богомил Райнов, Богомил Нонев, Ивайла Вълкова и др. Днес в него членуват имена в българската журналистика като Славяна Манолова, Мира Баджева, Бойка Асьова, Соня Алексиева, Милена Димитрова, Антоанета Титянова, Веселина Филипова и др., автори на книги и стотици публикации в сферата на туризма.

След церемонията бе представена посмъртно книгата „По пътищата на Африка“ с непубликувани досега пътеписи на Минчев. Той е посетил над 140 страни, има 13 издадени книги с пътеписи и впечатления от цял свят. Сред изказалите се бяха Соломон Паси, Максим Бехар, Нейко Генчев и др.
Снимки Агенция Форум България, Антоанета Титянова