Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Под патронажа на президента Петър Стоянов

Докторите Ангел и Невен Енчеви учредиха национална награда "Алхимик на годината" за постижения в обществения живот

Известните лекари, близнаците Ангел и Невен Енчеви учредиха национална награда „Алхимик на годината“ за ярки постижения в различни области на обществения живот.

Патрон на събитието стана президентът Петър Стоянов (1997-2002), който е много близък с тях от години – бащата на докторите му е бил преподавател в училище, а по-късно се сближават и по седесарска линия, защото всички са отявлени антикомунисти. Държавният глава подкрепи лично инициативата на фондация „Качество на живот“, чиито съпредседатели са Ангел и Невен. Поводът за събитието в тяхното имение в Белащица - „Резиденцията на Алхимика“ бе посрещането на 5776-а година според еврейския календар. Д-р Невен Енчев е почетен консул на Израел в Пловдив и много близък до всички каузи и инициативи на посолството. В традиционните ритуали за еврейската Нова Година - Рош а Шана се включиха представители на различни етноси, пловдивски големци и знаменитости, както и зам.-ръководителката на мисията на Държавата Израел у нас Иман Амаша и много дипломати. „Решихме да отбележим настъпването на еврейската Нова Година тук, заедно, заставайки зад убеждението, че Пловдив е не само коронованата столица на културата, но и като град със забележителен етнически модел - естествената столица на толерантността“, заяви д-р Невен Енчев.
Преди официалната вечеря президентът Стоянов изрази своята радост, че присъства и подчерта, че подобни инициативи са чест за домакините д-р Енчеви. Той припомни, че спасяването на близо 50 000 български евреи е един от най-великите моменти в нашата история, с който винаги се е гордял като държавен глава. Защото само в този случай са спасени хиляди хора, а дори и в най-победните страници, писани по време на войни, има погубени човешки животи. Президентът подкрепи изказването на пластичния хирург на звездите д-р Ангел Енчев, че всеки българин трябва да познава този момент от историята ни, за се гордее с него и да го разказва.
За да се спази докрай традицията поканените се събраха около басейна, за ритуала "ташлих" – очистване от греховете. Председателят на фондация „България“ Яков Джераси прочете първо на иврит, а после и на български: „Твоето име, Господи, ще славим с шофар!“. Това е свещен музикален рог, с който се ознаменува началото на еврейската Нова година. Честта да надуе рога се падна на д-р Невен Енчев.
В чест на празника шеф готвачите на „Резиденцията на Алхимика“ поднесоха задължителните за празника ястия: салати "Хумус" и "Баба Гануш с тахан", топли предястия "Кугел с макарони", рибни крокети, сьомга с лешници и картофени кнедли и неустоимия десерт "Блинце“ с извара, сметана и малинов сос. Основното ястие от специално приготвени по древна рецепта агнешки главички спечели овациите на ценителите. Те бяха призовани да си изядат морковите докрай, ако искат да имат финансов успех и догодина – те нарочно са нарязани на кръгчета, за да символизират монетите на благополучието. Началото на пиршеството бе дадено с пита с мед и сусам (кръгла като безкрая) и потопена с мед за сладък живот.
Съобщи: Маги Гигова
Публикува: Виктория Милчева