Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Българки създадоха първите у нас "Йога карти"

Две изключително интересни българки стоят зад първия у нас комплект „Йога карти“. Проектът представлява красива кутия с 40 карти, подобни на тези за игра, с изображения на основните асани (пози) в йога и описание и напътствия за изпълнението им. Приложена е и книжка „Йога идеи“ с информация и съвети за йога практиката у дома. Цената на комплекта е само 9,99 лв. – стойността на едно единствено посещение на час по йога.

Автор на текста е „перуанка“ от България, която е университетски преподавател, съветник към ООН и доскоро е била правителствен съветник в Лима. Художничката на комплекта пък е графичен дизайнер, програмист и… преподавателка по ориенталски танци. И за двете създаването на картите е лична мисия и вдъхновяващо приключение.
Многоръкият Шива
Йовита Иванова, която е и идейният генератор на картите, е сертифициран преподавател по хата и ащанга йога. Тя е практикувала в различни училища в Европа, Индия, Северна и Южна Америка при световноизвестни гуру, сред които Свами Ниранджананда Сарасвати, Сантанам, Елиза Кардосо, Чантаная Дас.Тя води курсове по интегрална йога, но това е само едно от нейните хобита. Историята й прилича на околосветско пътешествие, което я е отвело да далечната и екзотична страна. Иванова е родена в Добрич. След като завършва местната езикова гимназия, следва икономика в УНСС, след това се дипломира в магистърска програма по Устойчиво развитие в Университета на Маями, САЩ. Има син на девет години – Дариус, който е с българска и руска кръв (майката на Йовита е рускиня) и немска и перуанска жилка, наследени от бащата. Иванова казва, че за нея Перу е вълшебна държава. Днес тя преподава Зелена икономика – специалност с голямо бъдеще и потенциал на студентите по икономика в Католическия университет в Лима – един от най-старите и престижни в Перу. Впечатляващо е, че в 30-милионната страна, в която селското спопанство играе ключова роля, точно българката се е издигнала до поста съветник на зам.-министьра на земеделието в предишното правителство. „Това беше огромна привилегия за мен, защото успях да развия стратегии за органичното земеделие, агробионергетиката и джендър и земеделие (политика за промяната на ролята на жените в този клон на икономиката – б.а.). В момента доразвивам тази стратегия, но вече като консултант към FAO (Организацията за храни и земеделие) към ООН“, споделя Иванова.
Също като многоръкия Шива от индуисткия пантеон тя се занимава със страшно много неща – води сина в неговото Валдорфско училище, работи по проекти, води лекции, учи се да танцува танго, свири на пиано, тренира триатлон. През 2015 г. дори става шампион на Перу в нейната категория в дисциплината Half Ironman. Но не спира да се занимава и с йога, на която се е посветила от 15 години. Това е нейният начин за духовно развитие, казва че „йога е най-достъпната и разбираема практикa, свързана със самоусъвършенстването, която можем да съчетаем с нашия забързан начин на живот“. Йовита става рано – всяка сутрин в 5,30 часа и посвещава на йога един час. Води и няколко индивидуални урока на седмица.
Идеята за йога картите е нейна. „В течение на годините осъзнах, че мотивацията е по-силна, когато човек има под ръка настолно ръководство, с което да може у дома си да структурира сам заниманията си. А картите са много удобни за това. Според настроението си, физическото си състояние и времето, с което разполага, всеки може да ги преподрежда и да изгражда своята програма. Те са разпределени в три нива – за начинаещи, за средно напреднали и за напреднали, така че може да се избира и по този показател и постепенно да се върви напред.“ Най-важен, според нея, е самият човек и присъствието му в йога. Нищо друго не е от решаващо значение – нито кога точно, нито колко дълго ще занимаваш и дали ще решиш да бъдеш вегетарианец… „Най-важното е да искате да се грижите за тялото си и да се стремите да овладеете вечно търсещия си дух“, категорична е авторката.
Танци и багри
Другият създател на картите е Божана Нешева-Минкова – на която се дължи красивият дизайн на комплекта. Тя е не по-малко активна и разнопосочна личност. Работила е в известно списание като графичен дизайнер, от няколко години е програмист. Божана пресъздава йога позите с голямо разбиране, влагайки личното си усещане за движение, тренирано в заниманията й като инструктор по индийски и ориенталски танци. Тя също е майка на едно момченце, която успешно съчетава грижите за него с работата си и безброй други любими неща. Спортува активно – тича, кара ски и сърф, пътува по екзотични места по света, танцува. С йогата я свързва и любовта й към Индия, и ползите, които сама извлича всекидневно от практикуване на асаните. „Идеята за йога картите веднага ми влезе под кожата и ме завъртя в пълна еуфория. Беше ми изключително лесно да създавам илюстрациите и оформлението - исках да са цветни, разбираеми, магнетични. Да грабнат всеки, който ги докосне или зърне, както грабнаха мен още на идеен етап. Имам опит в рисуването на илюстрации към фитнес упражнения, но създаването на йога картите беше много по-забавно, а и по-мащабно като проект. Исках да направя всяка карта като мини ювелирно бижу – без излишни детайли, но изпипано, с богата цветност и разработени фонове и типография. Измислих си малка история – че женските фигури са кръг от приятелки, които показват една на друга различни асани – както аз и Йовита сме приятелки, обединили усилия да създадат картите. Всяко изображение е с отчетлив силует и контрастни цветове, за да можете, когато вече свикнете да използвате картите, бързо и лесно да ги разпознаете. Палитрата е вдъхновена от разцветките на индийските сарита и традиционните източни украси, за да внесе екзотично настроение в домашната йога-практика.“
Божана практикува с йога самостоятелно. Използва я, за да развива гъвкавостта, която й е необходима като танцьорка. По време на бременността си и след раждането навлиза още повече практиката и се възстановява по-бързо. От скоро е започнала да изпълнява асани във вода върху падълборд и споделя, че това й носи нова вселена от преживявания. На всички, които предстои да се докоснат до нейното творение, казва: „Йога има много лица – повече и от лицата на картите, които съвсем скоро ще държите в ръце! Възползвайте се от практиката си, за да предизвикате себе си, да се успокоите, да се заредите с енергия, да се освободите от стреса, да заякнете или отслабнете, да направите нещо ново или да се насладите на комфорта и рутината. Йога ще ви помогне да премахнете болката или да я понесете по-лесно. Всеки път вземайте това, от което се нуждаете! Не се отказвайте поради липса на време, на социална среда, или на условия – ето, с тези карти нямате вече никакви извинения!“
Талантливата художничка се занимава се с ориенталски танци от 2005 г. и е посещавала редица фестивали в Египет, Мароко, Испания и Гърция, за да се учи от най-добрите хореографи. От 2010 г. преподава и в момента води индивидуални часове в студио в Студентски град в София.
Тя казва, че има общи черти между йога и индийските танци и по-конкретно баратанатиям – класическия индийски танц, описан във ведите. Той дори бива наричан „йога в движение“. Предпочита обаче ориенталските танци, защото те дават по-голяма свобода за интерпретация. За нея те са както изкуство, така и красива и приятна алтернатива на груповите спортни занимания. Художничката е влюбена в Азия и е обиколила много страни, но подчертава, че когато се говори за йога, най-важното пътешествие не е по света, а навътре – към себе си.
И точно то сега става по-лесно достъпно и по-забавно благодарение на йога картите, тиражирани от издателство „Милениум“. Йога е изкуството да съществуваш щастливо и пълноценно и всеки ще може да изпита това без дори да излиза от къщи. Книжката в комплекта дава отговор на въпросите: Какво е йога и къде са нейните корени, кои са основните йога школи, какво изисква йога практиката, кога е най-подходящото време за йога, в какъв ред да изпълняваме асаните, как да дишаме и как да медитираме. Всеки сам ще може да изпита ползите от йога, която подобрява общото физическо състояние, влияе благотворно при различни болестни състояния и най-вече чертае път към усъвършенстването на човека, сливайки тялото, ума и душата.