Банер
„Камю и екзистенциализмът” е поредното издание на „Милениум“ от поредицата „Философия за всеки“

Хитовата поредица „Философия за всеки” с автор София Петрова на издателство „Милениум” навърши 18! Осемнайсетото издание от серията полезни и интригуващи томчета е посветено на „Камю и екзистенциализмът”. В него авторката представя 44 истории за модерния философ и писател Албер Камю, както и избрани цитати от произведенията му.

Албер Камю е роден на 7 ноември 1913 г. в Алжир в семейството на френски заселници. Израства без баща и нелекият му житейски път повлиява формирането на философските му възгледи, които гравитират около темите за страданието, абсурда, свободата и морала.
Централно място в творчеството му заема активното отношение към политическите процеси и в съвремието му. Камю участва във френската съпротива по време на Втората световна война, но верен на своя хуманизъм и чувство за справедливост, се отдръпва и се обявява против насилието и репресиите в освободена Франция.
Бунтар и „чужденец” по душа, Камю се превръща в говорител на своето поколение и наставник на следващото не само във Франция, но и в цяла Европа. През 1957 г. е удостоен с Нобелова награда за литература. Умира три години по-късно на 4 януари 1960 г.
Поредицата „Философия за всеки” има амбицията да доближи смятаната за сложна и дори непонятна наука до широката читателска публика, за покаже големите мислители на човечеството като хора от плът и кръв и да „разгадае” техните идеи, представяйки ги на прост и ясен език, така че да бъдат атрактивни и полезни за читателите от всички възрасти.
Търсете най-новата книга от серията - „Камю и екзистенциализмът” на цена 8 лв.
Ето и някои избрани редове от Албер Камю, които ще откриете в книгата:
Ако има нещо непоносимо и срамно, то е празнословието.
Бедата на нашия век: ако доскоро от оправдание се нуждаеха лошите постъпки, сега от него се нуждаят добрите.
Без отчаяние в живота няма и любов в живота.
В крайна сметка човек се нуждае от повече смелост да живее, отколкото да се самоубие.
Великият въпрос на живота – как да живееш сред хора.
Да се остарява, значи да се премине от чувства към съчувствие.
Лъжата е това, към което всички ние ежедневно прибягваме с цел да облекчим живота си.
Любовта е болест от такъв тип, че не щади нито мъдреци, нито идиоти.
Свят, който може да бъде обяснен, ако ще и с неправилни доводи, е близък. Обратно, в една вселена, внезапно лишена от илюзии и светлина, човек се чувства чужденец.
Тези, които нямат достатъчно смелост, винаги ще намират философия, с която да се оправдаят.
Човек – единственото същество, което се бои да бъде това, което вс
ъщност е.
Щастието е великодушно. То не унищожава другите, за да живее.
Съобщи Тони Титянова