Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Стилиян Иванов: „Професията е като любовта –отразява нашата същност“

Гост в „Кой кой е“ на Радио София с водещ Антоанета Титянова е журналистът, режисьорът, писателят и сценаристът Стилиян Иванов, който еднакво добре се чувства и пред телевизионната камерата и зад обектива, дирижирайки грандиозни проекти. Завършва режисура в класа на проф. Хачо Бояджиев в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” (1984) и е автор и режисьор на повече от 40 документални филма, 200 видеоклипа и 1000 телевизионни предавания. Предлагаме ви статията от сайта на Радио София.

Стартира кариерата си като журналист и водещ в БНТ, като впоследствие е изпълнителен директор и художествен ръководител на няколко телевизионни канала. „С голяма любов и любопитство правя филмите си“- споделя популярният режисьор и сценарист, създател на предаванията „Звезден прах“, „Нарисувай се с песен“, „Светът е за двама“, „Знаете ли български?“, „Чай или кафе“, автор и режисьор е на шоу програмата „Звездно вариете“. Един от най-талантливите и дискутирани родни режисьори, Стилиян Иванов създава за БНТ първото светско предаване „Лица“, последвано от „Елит“ и радио-телевизионният нощен блок „Полет над нощта“. Все повече обаче документалистиката излиза на преден план и той изоставя светските си проекти.
Сред най-популярните документални филми на Стилян Иванов са творбите му за Хачо Бояджиев, „Насаме с Лили“, „Емил Димитров – Слава! Любов! Самота!“, "Лечителят Петър Димков", "Истината за Орфей", "Траките". Творецът не пропуска да проследи живота и на феномените Ванга, преподобна Стойна и Вера Кочовска, за които прави филми. В момента подготвя филм за 70-годишнината на Нешка Робева. През 1997 г и 1999 г е награден като „Режисьор на годината“. Името му е свързано със заснемането на видеоклипове на популярни изпълнители в различни музикални жанрове, със скандалните „Голи новини“ и още много продукции, предавания, филми. Стилиян Иванов режисира и различни пиеси, като поетичния спектакъл „Любов, любов“ с актрисата Невена Коканова и челиста Анатоли Кръстев. В предаването споделя с какво е запомнил величавите българи и творци, които е режисирал, интервюирал или заснемал.
Отличеният от Съюза на руските журналисти „за високи професионални постижения“ творец, издаде преди месец книгата "BG ТАЙНАТА. От Орфей до Ванга", базирана на контактите му с именити българи. Написва тази книга, защото иска да сподели впечатленията си от преките и задочни срещи със забележителни хора, чиито уникални знания са в полза на всички нас. Стилиян е заобиколен от интересни и незабравими хора, които са го провокирали да заснеме филмите си и да опише в книгата си своите впечатления за тях.
Някои от филмите на Стилиян Иванов се разпространяват в цял свят. Филмът на Стилиян Иванов "Истината за Орфей" е сниман в 14 държави, в които режисьорът заснема музейни артефакти и археологически разкопки, свързани с Орфей и орфизма. Филмът се продава в 20 000 тираж на DVD, като американска филмова компания забелязва проекта и откупува правата му и поръчва на режисьора да разшири филма, превръщайки го в трилогия. Орфеизмът и мистиката го запленяват и той заснема поредицата „Репортажи на вярата“ и останалите си филми за духовни титани и феномени. Интересно е защо Стилиян Иванов, който завършва със златен медал Националната природо-математическа гимназия в София, заменя точните науки с изкуството и с желанието да се докосне до света на духовното и мистиката. Документална поредица на Стилиян Иванов „Пътят на човешката цивилизация“, филмът „Дервишите“ и продукцията „И това е България“ – за места, притежаващи „вълшебна“ енергия отвеждат режисьора на прекрасни късчета земя не само у нас, но и по света.
Роден в Сандански, Стилиян Иванов рано преотрива София и тя става част от живота му. Сега наред с режисурата, активно се занимава с журналистика, като прави седмичен анализ на телевизионните програми в тиражиран седмичник, води и семинари по астродрама с Оксана Станчева.
Срещата с харизматичния и продуктивен режисьор ни кара да се вълнуваме за древното ни минало, да преминаваме извън границите на духовното, търсейки нови духовни висоти. „Ние сме длъжници на нашето минало“ – твърди провокативния, нестандартен и вечно търсещ творец, чийто живот е изпълнен с много звезден блясък, предприемчивост и грандиозни проекти. Стилиян Иванов с всеки свой филм ни кара да се вълнуваме, да преоткриваме корените си и прокарва диря в съвременната история на българската документалистика.

Интервюто можете да чуете в сайта на Радио София - предаването "Кой кой е" - http://bnr.bg/sofia/post/100671844/stilian-ivanov-profesiata-e-kato-lubovta-otrazava-nashata-sashtnost

Антоанета Титянова