Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Валентин Стамов: „София е много красив град и очаквам да се разкрие подземна Сердика, описана от арх. Парашкеванов…“

Популярният общественик, писател, журналист и пианист Маестро Валентин Стамов повече от 40 години е единственият творец, който озвучава нямото кино. Композитор на филмова музика той еднакво добре се чувства на бляскавата сцена и в тъмната зала, озвучавайки поредния филм. В предаването "Кой кой е" по Радио София, пред журналистката Антоанета Титянова творецът сподели интересни моменти от своя личен и професионален живот. 

Предлагаме ви статията от сайта на Радио София.Познат е на зрителите от двете телевизионни предавания, които води, като историята и документалистиката силно го привличат. Понастоящем работи в Националната опера, дългогодишен журналист е във вестник „Земеделско знаме“, редактирал е списание „Балканмедия“. Икономист по образование, журналист по призвание, Валентин Стамов е автор на фантастични разкази и на студии за исторически личности и събития.
Творецът има над 20 години трудов стаж в Столична община, където работи като експерт по икономика, а едновременно с това озвучава на живо филми, благодарение на уникалните си качества на композитор и пианист. Носител е на наградите "Вълшебна муза", "Магическо перо" и "Най-колоритен фентъзи герой", а като композитор е написал над 300 саундтрака към неми и документални филми, за телевизионни постановки. Многократно Маестро Валентин Стамов отразява български и международни кинофестивалите в Солун, Истанбул, Любляна и т.н., като една от най-успешните му изяви като композитор и изпълнител на живо на филмова музика е през 1991 г., когато е поканен да открие кинофестивала ‛Филм сцене“ в Залцбург. Творецът трябва да озвучи със своя композиция и интерпретация на живо, току-що заснетия документален филм ‛Берлин – 1918-1938“. Ситуацията е екстремна, защото на церемонията присъства отбрана киноаудитория и най-прочутите музикални корифеи - в Залцбург се провеждал Музикален фестивал за годишнината на Моцарт. Маестро Валентин Стамов свири на тъмно пред световни музикални и кино величия специфична композиция. Два часа и половина без прекъсване той свири в пълна тъмнина, клавиатурата едва се вижда, а трябва да бъде на нивото на очакванията на една свръх взискателна публика.
Поливалентен талант на Валентин Стамов се проявява в различни посоки – пианистът-журналист е автор и на монографията „Великият ням и пианото“, на есета за творчеството на режисьори и актьори от епохата на нямото кино. Любовта му към киното е заложена генетично. Баща му
Кирил Стамов е създателят на първото домашно дворно кино в България. Той е един от най-големите варненски киномани и в двора на къщата си още през 20-те години на ХХ век започва първите прожекции. От 1976 г. Валентин Стамов сяда на пианото в близост до екрана във филмотечно кино Одеон и започва да импровизира, композира и да озвучава немите филми, с които разполага филмовият фонд на Българската национална филмотека. Досега Маестрото е създал и изпълнил над 300 шедьоври на световните майстори на киното. Това е специфична творческа работа, като музиката се ражда и предварително, и на момента. „Това, което правя, може да се нарече ‛изкуство на мига“. Музиката, изпълнявана на живо, се поражда не само от филмовото действие, но и от диханието на публиката, която често те провокира да дадеш всичко от себе си“, споделя Маестрото.
С композиции на Маестрото са озвучени 15 програми от историята на нямото кино. Благодарение на неговото творческо дълголетие все нови и нови поколения млади българи могат да затаят дъх пред магията на нямото кино, обогатено от музикален съпровод.
Валенин Стамов освен на „Змейска сюита“ е автор и на разказ, в който твърди, че произхожда от рода на Змей от Странджа. Родът му е от тази митична земя, където легендите за змейове и змеици са още живи. Към тези истории Стамов подхожда изследователски и събира информация за рода си няколко поколения назад.
Автор на изследвания в сферата на културата и историята, Валентин Стамов притежава над 80 000 книги, много от тях с автограф от творците, като мечата му е да създаде първа частна библиотека.
По Радио София творецът разказа за изследванията си за древна Сердика, разположена под основите на днешната опера, открита и описана от инж. Архитект Лазар Парашкеванов, проникнал в подземния град, докато строяли сградата.
Деен, неуморим и креативен творец, писател и музикант Маестро Валентин Стамов е изключително сладкодумен разказвач и в интервюто засяга теми, които могат да развълнуват всеки слушател.

Цялото интервю можете да чуете на сайта на Радио \софия, "Кой кой е" или на следния линк - http://bnr.bg/sofia/post/100674321/valentin-stamov-sofia-e-mnogo-krasiv-grad-i-ochakvam-da-se-razkrie-podzemna-serdika-opisana-ot-arh-parashkevanov

Антоанета Титянова