Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Благовеста Касабова за срещите си с Калина Малина, Богомил Райнов и Ангел Каралийчев

В интервю по Радио София в предаването „Кой кой е“ доайенът на литературната критика у нас Благовеста Касабова разказапред журналистката Антоанета Титянона интересни истории със знаменити личности. Писателката е член на Управителния съвет на СБП и е посветила повече от 50 години от живота си на литературата, да открива и да лансира млади таланти. Автор е на многобройни публикации в печата и на множество книги.

Писателката е автор на повече от 40 книги, носителка е на националните награди „За принос в литературата“ на Министерството на културата и „За литературна критика“ на Съюза на българските писатели. Работила е десетилетия като редактор в издателство “Народна младеж”, където среща творци като Слав Караславов, Давид Овадия, Евтим Евтимов, Калина Малина, Ангел Каралийчев, Асен Босев и други водещи имена в родната култура. Била е заместник-главен редактор на вестник „Новият пулс“ и е представяла десетки български творци и техните книги.
Родена е в Козлодуй, тя завършва Девическа гимназия в Плевен, Библиотекарския институт и “Българска филология” в Софийския университет. Акад. Благовеста Касабова е член на Българската академия на науките и изкуствата - БАНИ.
Публикува многобройни литературно-критически и публицистични материали в литературния и периодичния печат.
Писателката пише биографични книги за именити българки като Баба Тонка Обретенова, Мара Белчева, Калина Малина и Фани Попова-Мутафова. В предаването писателката разказва за срещите си с Калина Малина и Богомил Райнов, за книгата, която сега пише за Генчо Стоев.
Благовеста Касабова получава наградата за литературна критика, посветена на Нешо Бончев на специална церемония в Панагюрище в рамките на Бончевите празници. Престижният национален приз е израз на обществено признание за дейността на Касабова и нейния принос към съвременната българска литературна критика. Благовеста Касабова се впуска да разучи и да опише живота на именити българи. Заедно с Нина Андонова – потомка на Гоце Делчев, получават литературната награда „Георги Братанов“ на СБП за творбата си „Неделна книга“. „Калина Малина“, „Дълг и слава“, „Първообраз на света“, „Богородица на свободата“ (за Баба Тонка Обретенова), „Ръми в душата ми“ (за Мара Белчева), „Чудотворката“ (за Фани Попова-Мутафова), „Минало неотминало“, „Обич за обич“ (литературна анкета с Евтим Евтимов) - това са само част от книгите на Благовеста Касабова.
Писателката идва в столицата в младостта си. Тук минават най-хубавите години от живота й. Купува си вила в село Оборище, за да пише в самота, но това се оказва невъзможно. Касабова разказва, че именно столицата е мястото, където най-добре твори и точно тук написва всичките си значими творби – литературни и публицистични. Срещата с писателката Благовеста Касабова, чието значимо творчество е неотменна част от съкровищницата на съвременната българска литература, е вълнуваща разходка назад в родната литература и във времето, изпълнено с пъстри спомени за най-именитите ни писатели и поети.

Антоанета Титятова, препечатка от Радио София