Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Асен Дипчев: „Да си потомък на Райна Княгиня не е привилегия, а отговорност“

Сега, когато честваме 140 години от Априлското въстание и 160 години от рождението на Райна Княгиня, в предаване на журналистката Антоанета Титянова „Кой кой е“ по Радио София гостува нейният правнук - поетът Асен Дипчев. Строител по професия, художник и поет по душа, с издадени 11 книги и с множество изложби в страната и чужбина, той е наследил борческия дух на своята именита прабаба Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, по-известна като Райна Княгиня или българската Жана Дарк, както я определя големият английски журналист Мак Гахан.

 С Асен Дипчев в разговор по Радио София Титянова говори за тежката съдба на неговите предци, които са страдали заради патриотизма си и непокорния си бунтарски дух. Синовете на поборничката - офицерите Дипчеви, са носители на 12 кръста за храброст.„Паметта и признателността са качества, свързани с достойнството на човека, а за съжаление българинът все повече губи достойнство и памет“, смята творецът, кръстен на своя дядо полк. Асен Дипчев – най-малкия син на българската учителка, ушила знамето на Панагюрски революционен окръг. Член на Съюза на свободните писатели и носител на наградата „Народен будител“, Асен Дипчев има характерен стил – саркастичен и жилещ пороците на деня. След първата му книга „Приказки и проклятия“ следват „История в сегашно време“, „Лястовица“, „Вик в нощта“… Как се вмества поезията в техническата специалност, която завършва и работи през целия си живот Асен Дипчев и какво е общото в построяването на една къща и на една литературна творба? Съзиданието е в основата – твърди творецът. Подобно на Райна Попгеоргиева - първата дипломирана българска акушерка, Асен Дипчев е наследил нейната дързост, смелост и родолюбие. Той е автор на много „непослушни“ стихове и една книга с проза „Здравей, Имелия“.
И прабаба му е писала и то на руски език, първата книга за Априлското въстание - „Моята автобиография“, а нейният брат Захари Футеков е съставител на речници. От тях Дипчев е наследил творческото вдъхновение и любов към словото, но умението му да рисува и да прави скулптори от различни приложни материали идва след инцидент в Дунав. След преживяна клинична смърт, Асен Дипчев започва да пише и рисува. Наред с поетични награди от литературни конкурси в Италия и Франция, той прави самостоятелни изложби от приложна живопис и скулптора в България, Полша и други страни. Последната изложба на Асен Дипчев на „кратуни” на политици разбуни духовете на управниците. „Стихообразните колажотворения“ - "Обич моя ненагледна" и "Липсваш ми" са сътворени от всевъзможни материали - седеф, органза, пастели, блажни бои, зебло, дантели...и какво ли още не.
Поет и художник, Асен Дипчев умее да изразява емоциите си чрез творби в областта и на двете изкуства.
В момента той е подготвил две творби – поезия и проза за печат. Книгата „Страстните седмици на една диагноза“ започва да пише по Великден преди две години и скоро ще влезе в печат.
Личният й животна нашия гост е същото толкова колоритен като професионалния му път. Любовта му към Копринка Дипчева започва от ученическата скамейка и продължава 40 десетилетия. Със съпругата си имат общ професионален път през годините, като заради нея той идва от Оряхово в София. Асен Дипчев обича да казва, че голяма част от живота си преспива в София. Дошъл е в столицата като ученик, но водата го привлича. Лятото предпочита да е в Кранево, където спокойствието и хубавата природа го вдъхновяват да твори без почивка.
Бунтар и нестандартен творец, достоен потомък на легендарната си прабаба Райна Княгиня и на имените си чичовци и дядо – поборниците Дипчеви, Асен Дипчев е колоритен творец, който с поезия, проза и картини изразява себе си и описва съвременността.
Препечатваме статията от сайта на Радио София статията с твореца, а от следния линк можете да чуете цялото интервю по предаването „Кой кой е“ - http://bnr.bg/sofia/post/100687634/asen-dipchev-da-si-potomak-na-raina-knagina-ne-e-privilegia-a-otgovornost
Антоанета Титянова