Банер
Ангел Попов или изкуството да даряваш безшумно

Когато говорим за благотворител на годината, не можем да подминем фирма „Рефан” и неговия собственик Ангел Попов. Още помним благотворителния търг, който организира фамилия Попови в полза на детското отделение на Пловдивската болница, подкрепата на деца аутоисти, на талантливи спортисти, на Центъра за настаняване на деца от семеен тип в Пловдив, спонсорството на община Пловдив при почистването на града, подпомагането на първия събор на бесарабските българи, множество жизненоважни дарения за тежко болни деца и такива в неравностойно положение... Това е малка част от направеното от „Рефан” и Ангел Попов.

Само за миналата година в елитната козметична фирма са постпили 92 благодарствени адреса.
„Когато имаш ,трябва да умееш да даваш“ е простата човешка истина, която изповядва Ангел Попов - управител на парфюмерийната компания „Рефан“. „Да даваш, без да чакаш материална облага, в това е истинската човещина”.

Собственикът на елитната българска козметична марка подкрепи думите си с поредица от жестове към най-малките граждани на страната – децата.
На 20 октомври сърцатият бизнесмен направи дарение, което разтърси не само пловдивчани с невероятния си емоционален заряд. Благотворителната изложба с картини от колекцията на създателят на „Рефан“ - Стефан Попов даде шанс за десетки новородени деца в университетската болница в Пловдив. “Картините, заредени с оптимизма, който носеше баща ми, отидоха за жизненоспасяваща цел. С парите, които събирам – около 40 000 лева, ще направя ново медицинско оборудване и ремонт на залата за кувьози в детската хирургия“, обясни А. Попов.
В пловдивската галерия Pironessa, още в първите минути на благотворителния търг бе продадена уникалната тенис ракетата на Цвети Пиронкова, с която тя влезе в челната тройка в Уимбълдън. Сред творбите, които Ангел Попов дари бяха ценни платна на видни български художници: Енчо Пиронков, Петър Пиронков, Васил Стоев, Валери Ценов, Емил Марков.
„Бях трогната, когато семейство Попови дойдоха в клиниката и ми предложиха помощта си“, не скри вълнението си доц. Стефанова – ръководител на клиниката по детска хирургия.
И не е само това дарение. Чрез „Рефан“ Ангел Попов помогна на 5-годишната Анжелина Чобанова, която е болна от левкимия. Със сума от 8 000 EUR подпомогна лечението й.
Благодарности за подкрепата на фирма Рефан България ООД са изразили и Международният олимпийски комитет, Българският олимпийски комитет, Университтът по хранителни технологии в Пловдив, община Пловдив за ежегодната помощ при почистването на града, детските домове в Пловдив, най-стойностният театрален фестивал “Счена на кръстопът”, Българската федерация по спортни танци, Фондация "Стъпка за невидимите деца на България"- от родители на деца от аутистичния спектър, Националният център на хората с увреждания „Надежда за достоен живот”,
Медицинският колеж в Пловдив, Центърът за трансфузионна хематология Пловдив. И още – посолства, неправителствени организации, читалища, фондации, здравни заведения – общо 92 благодарствени адреса са постъпили във фирмата за последните 12 месеца.
„От 10 години подкрепяме Движението “Спорт за всички ”, казва Ангел Попов. През 2010 г. помогнахме на 50 лекоатлетически старта, осигуряваме поне 100 награди за всяко мероприятие“, добави той. През тази пролет фирма “Рефан България” ООД организира първия мемориален крос в памет на създателя на фирмата Стефан Попов, в който мериха сили 1000 малки атлети.

Виктория Милчева bgbezgranici.com