Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Румънският ансамбъл Doina Muresului с гастрол на фестивала „Черноморски перли“ Нестия 2021

Всеки петък и събота Международният фестивал „Черноморски перли“ Нестия 2021 привлича знаменити състави от страната и от чужбина, както и многобройна публика в центъра на курортите Свети Влас и Несебър. Тази седмица сред атрактивните участници бе певицата Джина Иванова, която представи новия си албум, и румънският ансамбъл Doina Muresului от град Регин, райн Муреш.

Фолклорният състав от Трансилвания, облечен в пъстроцветни и автентични национални носии, изпълни типичните за региона танци „сърба“ и „марамуреш“. Фолклорният ансамбъл с художествен ръководител Валерия Франдаш е на 5-дневно турне в България, като след участие на фестивала в Приморско и Китен, получи заслужените аплодисменти на публиката в Свети Влас.
В последния ден на юли ансамбъл Doina Muresului ще покаже вокално и танцьорско майсторство на в центъра на Несебър - сцена Артиум. Ансамбълът Doina Muresului изпълнява с много настроение и артистизъм традиционни танци от долината Муреш.
Репортаж от гостуването ансамбъла можете да видите в
youtube.com/watch?v=FVM5qhNT--8&list=PLB0E3D57539B6EB1B&index=5 и
www.facebook.com/Ansamblul-Doina-Muresului-154400487966879
Освен тях в товя издание на „Черноморски перли“ гостуват и ансамбъл „Боринче“ от с. Борино с художествен ръководител Севдалина Омбашлиева и Шопски танцов състав, София с ръководител Виктория Радева. Гост е певицата Джина Иванова, която освен хитовете „Тя“ и „Усмивката“ на емблематичната група „Трамвай № 5 изпълнява китка от обичани народни песни от всички региони на страната.
Международен фестивал „Черноморски перли“ Нестия е сред най-старите и популярни интернационални мултидисциплинарни форуми, които се провеждат през цялото лято на нашето Южно Черноморие. Той стартира в началото на юни и завършва в края на август, като привлича в центъра на три емблематични за страната ни курорта - Несебър, Свети Влас и Слънчев бряг, многобройна публика и участници - не само от страната, но и от Балканския и Черноморския регион. Организира се всеки петък, събота и неделя на централния площад от Арт и фолклорен център „Нестия“.
Фестивалът „Черноморски перли Нестия“ е от най-желаните за участие и най-масов фестивал. Годишно във фестивала се включват няколкостотин участника – фолклорни индивидуални и групови изпълнители, вокални и танцови ансамбли, творци от различни сфери на изкуството. Възрастта не е ограничена.
Фестивалът е своеобразен интерфорум, който осъществява културен обмен между български и чуждестранни участници, подпомага талантливи деца, млади хора и таланти на всички възрасти да покажат пред широка публика своя творчески потенциал. Фестивалът кани групи от различни жанрове: танцови композиции, ансамбли и индивидуални изпълнители, фолклорни ансамбли и вокални групи, хорове и индивидуални изпълнители, инструментални групи и индивидуални творци (без пиано).
Фолклорен център на българското изкуство "Нестия" всяка година организира около 200 фестивали в столицата, в страната, в различни български черноморски курорти, обединени в един проект "Черноморска перла", като активно участва в международните дейности в организацията на международни фолклорни фестивали и конкурси - за деца и младежки групи, приятели на фолклора.
Текст и снимки
Тони Титянова

За повече информация
https://www.facebook.com/ArtCentreNestiya/