Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...
Холандци, испанци, пакистанец, англичани се хванаха на хорото на Събора в Петрохан

Прогнозата за сняг не уплаши радетелите на българското и на родния фолклор, които навръх празника на Независимостта се качиха на Петрохан, за да вземат участие за поредна година в емблематичния събор „Петрохан 2022“, организиран от Български арт и фолклорен център „Нестия“ с председател Христо Станков.

Празникът стартира с изпълнение на народната певица Георгия Райкова, като на хорото се хванаха младежи-чужденци - холандци, испанци, пакистанец, англичани, гърци и др. Фолклорна група "Шарено коланче" от село Церово, Община Своге, с художествен ръководител Мариела Петрова, започнаха с „Йова хоро“ и „Дайчово шарено калани“, докато Женска фолклорна група "Седмошарица“ подгря атмосферата не само с песни и танци, но и с пиперлив шопски хумор. Райка Йорданова, която има арсенал от 120 шопски задявки, развесели присъстващите, и заедно с Стефка Велинова и Елена Димитрова – художествен ръководител на „Седмошарица“ изиграха автентично селско хоро от Пернишко, изпяха самостоятелно, групово или в дует „Севдано, моме“, „Кою мому“, „Сещай се, Станке“ и други шопски песни.
На финала самият Христо Станков поведе хорото с националния трибагреник в ритъма на "Кой уши байрака, кой му тури знака..." До него се хванаха присъстващите участници и български и чуждестранни гости от публика. Женска фолклорна група "Седмошарица",Перник" от НЧ "Нови хоризонти 2009". Участничките от ЖФГ„Седмошарица“, ФГ“Шарено коланче“ и индивидуалните участници в края на Събора в Петрохан бяха удостоява със званието "Радетел на българското" и с диплом от именития хореограф Христо Станков, 31 години организатор на хиляди фестивали, празници и съори с милионна публика, както и на национални кампании като "Поход на българското единение" и на "Да запалим и съхраним огъня Български!". И тази година Съборът в Петрохан, организиран навръх Деня на независимостта, събра фолклорни групи и родолюбци, за да покажат, че искрата любородна гори и не угасва, докато е жив българския фолклор в сърцата ни.
Текст и снимки Антоанета Титянова