Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Виена танцува бал за 55-и път

Политици, звезди от шоубизнеса и класически музиканти се смесиха на бала във Виенската опера, който е кулминацията на австрийския светски сезон.
На Оперния бал бтози път бяха Адриана Карембьо, френският актьор Антъни Делон,

Карима ел Махруд, известна повече като Руби от сексскандала със Силвио Берлускони.Тя беше поканена от богаташа Рихард Лугнер и нейното присъствие разтърси. консервативния виенски елит. Държавната телевизия дори нареди на екипа си да не я отразява, но това беше невъзможно, защото тя беше най-голямата атракция на вечерта. Тя призна, че не може да танцува валс, а знае само кючек.Светът на политиката беше представен от австрийския президент Хайнц Фишер, канцлера Вернер Файман, унгарския министър на външните работи Янош Мартони.
За първи път тази година Оперният бал беше открит от Виенската филхармония под диригентството на Франц Велзер-Мьост. 144 двойки дебютанти танцуваха първия валс.
За 55-ия Оперен бал във Виена бяха продадени 5000 билета на цена от 230 евро до 17 000 евро. Изпити бяха 6600 чаши шампанско и 1900 бутилки вино.
Във виенската Щатсопера организират Оперен бал от 1877 г. и той е смятан за главното събитие на светския сезон в Австрия, през който се организират около 300 бала.

Синоним на извисената култура на развлеченията
Първият валс по традиция е "На хубавия, син Дунав" от Йохан Щраус. Виенските балове съчетават традицията на обществените представления с танци във френския двор през XIV век, доразвити по-късно в дворцовия церемониал на XVIII в. и увенчани с революционната музика на Йохан Щраус и неговите съвременници-композитори.
Баловете и днес са неотменна част от виенския карнавал Фашинг. За да не лиши народа от радостта на пъстрите развлечения, император Франц Йосиф II отменя привилегията
на благородниците да участват само те в баловете в двореца Хофбург. Към 1800 г. характерът на баловете вече е напълно променен. По това време валсът, който в началото е танц за простолюдието, вече е широко разпространен. Ражда се балът като развлечение за широките маси - едновесело, разкрепостено удоволствие в празнична, елегантна обстановка. Най-много балове във Виена има през януари и февруари,
въпреки че първите започват още през ноември, а последните отзвучават в края на юни и броят им наближава 300.
Традиционно всяка дама, която отива на бал, получава подарък за спомен - "Пеещ мед" от кошера с около 60 000 пчели на покрива на операта. Мъжете също получават подаръци (луксозна книга, музикален диск или др.). Това е малка компенсация срещу
парите, които се плащат: луксозната ложа на Лугнер струва 17 000 евро, а по-малките - 9500 евро. Най-евтините билети се предлагат за 230 евро.
Виктория Милчева