Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

500 000 гости и 128 млн. евро оборот през балния сезон 2015 във Виена

Ако за средностатистическия европеец съществуват четири сезона, то за виенчани балният сезон е нещо като пето годишно време. Балът е място, където те прекарват приятно

 времето си с партньорката или партньора си, срещат се приятели, наслаждават се на музиката, с която са израснали, и естествено там те танцуват до зори. За заетите бизнесмени пък баловете са не просто повод за развлечение, но и възможност за създаване на нови контакти.
Всяка година на 11 ноември във Виена се открива балният сезон, а краят му съвпада с началото на Великденските пости в католическата църква, които през 2015 г. започват на 18 февруари. Най-прочутият, разбира се, е Виенският бал в държавната опера (Щатсопера) – тазгодишното 59-о издание е на 12 февруари и отново ще бъде предавано пряко по ORF 2. Пълен списък на баловете във Виена и цяла Австрия може да бъде видян на http://www.ballkalender.cc/.
Въпреки краткия бален сезон тази година австрийската столица отново очаква половин милион гости и 128 млн. евро оборот. Именно толкова са били посетителите на поне един от многобройните балове миналата година. 380 000 от тях са виенчани, 65 000 идват от всички краища на Австрия, а 55 000 са почитателите на виенските бални традиции от чужбина. Организаторите могат да разчитат на верните си фенове, тъй като 45% от гостите посещават всяка година едни и същи балове, 25% от тях предпочитат разнообразието и танцуват всяка година на различни балове, а една трета ходят на бал веднъж на две или три години.

Но баловете са не само забавление и украшение на културния живот във Виена, те са и сериозен икономически фактор за града. Средно по 255 евро ще изхарчи всеки посетител през този сезон – 60 евро за вход, 70 евро за напитки и храна по време на бала, отделно перо са разходите за такси, вечеря преди бала, костюм и аксесоари и не на последно място за курсове по танци. Модният и козметичният бизнес в града са сред тези, които ще спечелят най-много. Независимо от цените дамите не се отказват от подходящата прическа, професионалния грим и дългата бална рокля. Виенските модни дизайнери са подготвили за всеки вкус, фигура и портмоне подходящия тоалет. Модерни този сезон са корсажите и голите гърбове. Цветни пера и кожени наметки подчертават красотата на роклите, които тази година отново са издържани основно в класическото черно. На мода са и яркочервените и петролени цветове, а обувките на висок ток трябва да са лачени.