Банер
България е фокусна страна на Vienna Contemporary 2015

България е специален гост на тазгодишното изложение за съвременно изкуство Vienna Contemporary, което се провежда в австрийската столица от 24 до 27 септември. След Азербайджан, Грузия, Казахстан, Украйна и Белорусия (2012 г.), Грузия и Полша (2013 г.) и Азербайджан (2014 г.) сега организаторите са насочили фокуса към съвременното българско изкуство.

По инициатива на Веселина и Катрин Сариеви, основателки на на Фондация “Отворени изкуства”, и в сътрудничество с кураторките Яра Бубнова и Весела Ножарова във Виена ще бъдат представени най-интересните български галерии и над 50 творци от страната ни. В рамките на панаира са планирани дискусии и срещи с наши художници. За първи път ще бъде издаден специален каталог за стараната-гост, подготвен от живеещия във Виена куратор Борис Костадинов, който представя подробно българските участници и тенденциите в съвременното българско изкуство.
Българската изложба “Вариофокуси - ТВОРЦИ” включва доказали се вече наши художници, които поради спецификата на българската културна сцена работят и като куратори, писатели, организатори, мениджъри и колекционери. По време на изложбата ще бъдат показани и кратки видео портрети на някои от творците.
Общо 99 галерии от 25 страни ще участват в програмата на първото издание на Vienna Contemporary, което е подготвено от екипа на утвърденото десетгодишното изложение за съвременно изкуство Vienna Fair. Под новото име форумът отново ще бъде фокусиран върху изкуството от Централна и Източна Европа. Организаторите се стремят да покажат разнообразието на източноевропейската сцена и да представят многобройни частни галерии и издания в областта на изкуството – съобщиха от Бюро за връзки с община Виена „Компрес София“.
Единадесетото по ред издание на Vienna Fair пък ще бъде от 8 до 11 октомври, организирано от изцяло нов екип.
Съобщи Антоанета Титянова
Снимка (c) Vienna Contemporary