Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Празник на боклука! Запознайте се с Оранжевата армия на Виена

“Оранжевата армия” е въоръжена с метли и лопати и е в акция всеки ден по виенските улици. Така наричат общинската служба по чистотата (отдел 48) заради цвета на униформите.
Веднъж годишно в късното лято се организира Празник на боклука, който представлява ден на отворените врати. Тогава гражданите имат възможност да надникнат зад кулисите на атрактивната сграда на улица Einsiedlergasse с изцяло озеленена фасада и да се запознаят с разнообразните функиции на отдела, свързани с чистотата, сметосъбирането, снегопочистването и поддръжката на внушителен автопарк от специализирани машини.

Между другото службата поддържа център за автоматично управление, два битпазара, бюро за загубени вещи, видеосалон в стар боклукчийски камион и дори собствен музикален бенд. В програмата за деня са предвидени разнообразни турове, информация за чистотата и отпадъците, забавления за деца, продажба на фен артикули и за първи път изява пред публика на ведомствения 48er-Tandler-Band – съобщи Бюро за връзки с Община Виена „Компрес“.

Битпазарите
Битпазарите на виенската служба по чистотата са два – единият функционира от 1989 г. в Донаущад, а вторият бе открит на 19 август тази година в обширно хале от 900 кв.м в Пети район. Богатият асортимент обхваща истински находки – винтидж мебели, електроуреди, посуда и домакински прибори, облекло, аксесоари, картини, играчки, книги, спортни пособия, музикални инструменти. Стоката идва от предадени в специални контейнери “48er-Tandler-Box“ на сметищата предмети в перфектно състояние, както и от непотърсени загубени вещи. Много от вещите се преработват в работилниците на отдела и се превръщат в уникални дизайнерски обекти. Така старите палети оживяват като разделителни регали, гардероби, маси на колелца, а непотребните книги стават табуретки.
Както казват организаторите “Битпазарите на отдел 48 са добри за екологията, пък са добри и за портмонето.” Ограничаването на отпадъците за преработка означава спестяване на енергия и ресурси. Само новият битпазар годишно ще предотвратява изхвърлянето на 300 тона отпадъци. Приходите от продажбите отиват за благотворителни цели, като например домове за бездомници или бежанци, кризисни центрове за деца и юноши, приюти за животни.

Музикалният бенд
Групата от петима служители на чистотата се създава спонтанно, на доброволни начала през лятото на 2014 г. с идеята да помогне за рекламирането на новия битпазар. Бързо е композирана първата авторска песен с текст на автентичен виенски диалект, която e в свободен превод е наречена “Търговците на стари вещи от 48-и”. Видеото към програмното парче също е продуцирано с доброволен труд и подкрепата на видни общественици (вижте видеото тук https://www.wien.gv.at/video/709/Der-48er-Tandler-von-Wien). Както се оказва, дори тук има оптимално използване на ресурсите – (почти) всичко е самоделно...

На снимките:
1. Къщата със зелената фасада на службата по чистотата - фотограф
Felicitas Matern

2. Виенският кмет Михаел Хойпл и градската съветничка по екологията Ули Сима при откриването на новия битпазар на отдел 48 на 19 август 2015 г.- фотограф - Houdek / PID

3.“Донеси ни в този контейнер най-запазената си вещ– Отдел 48 ще я използва за благородна цел! ” , снимка - MA 48

4. Музикалният бенд “Търговците на стари вещи от 48-и”, снимка - MA 48