Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Централният виенски пазар Naschmarkt празнува 100-годишен юбилей напълно саниран

Нашмаркт е най-големият и най-известен пазар във Виена. „Коремът на Виена“, както любовно го наричат виенчани, съществува в този си вид вече 100 години. Пазарът отбелязва достойно юбилея си напълно саниран. 

Всъщност кулинарният център на Виена е много по-стар от 100 години. Още през 1820 г. в близост до централния площад Карлсплац производители и търговци на плодове и зеленчуци продават стоката си на пазар, наричан Нашмаркт. Името произлиза от немския глагол „naschen“ (ям, похапвам лакомо) и се свързва с предлаганите там многобройни вкусотии и най-вече с екзотичните плодове като фурми, смокини, папая. Постоянните щандове на днешния пазар започват да се строят през 1910 г., а официалното откриване е през 1916 г. Днес на Нашмаркт са разположени 123 постоянни и 35 временни щанда, където може да се намерят не само плодове и зеленчуци, а и всякакъв друг вид лакомства от цял свят и дребни сувенири. От многобройните сергии се чува всякаква реч – немска, турска, арабска, полска и руска. Не липсват и български търговци. Сред любимите стоки, предлагани от тях, са доматите „биволско сърце“ и българското сирене. 40 от щандовете са малки ресторантчета и кафенета, които са любимо място за срещи от понеделник до събота. Съботата е специален ден, защото тогава в най-долната част на Нашмаркт е отделено място и за съботния пазар за стоки втора употреба. Всеки, който иска да продаде антикварни вещи, стари предмети, книги и всевъзможни други нови или стари стоки, трябва поне шест месеца в аванс да си запази място. На този колоритен битак може да намерите и редки монети, и абсолютно непотребна посуда, но разходката из вехториите си струва, дори ако не купите нищо. През деня тясното пространство е отрупано с всевъзможни закачалки, лампиони, книги, дрехи. След приключване на пазарния ден, всичко се прибира и идва ред на голямото чистене. Няколко часа след това няма и следа от огромните количества непотребна хартия и боклуци, които оставя след себе си един битпазар.
Санирането на пазара започва през 2010. Тъй като щандовете са паметници на културата, външният им вид не е променен. Строителните работи се провеждат поетапно, на малки участъци, за да не се пречи на търговската дейност. За шест години са подменени изцяло канализацията и електрическата инсталация. Направени са нови настилки и пазарът вече е достъпен и за хора с увреждания.
Снимки: Peter Rigaud, Christian Stemper/ WienTourismus