Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Виена отбелязва международния ден на тоалетната с програма за строителство на обществени тоалетни

Световният ден на тоалетната се чества от 19 ноември 2002 г., съгласно решение, взето на Първата международна конференция на Световната организация на тоалетните в Сингапур, състояла се между 20 и 22 ноември 2001 г. Важно е да се разчупят табутата, когато става дума за тоалетни, призовава генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, и да се действа, защото в наши дни повече от една трета от хората по света нямат достъп до санитарно-хигиенни условия.

Липсата на хигиена и санитарни условия е най-големият причинител на зарази в световен план, коментират експертите. Световният ден на тоалетната дава възможност да се повиши информираността за значението на канализацията и да се осигури достъпа до тоалетни и течаща вода за все повече хора. Заради липсата на канализация тези хора рискуват здравето си, а по данни на световната организация на всеки две минути някъде по света умира по едно дете поради болести, причинени от липсата на добри хигиенни условия. Целта на инициативата е до 2030 година всеки жител на нашата планета да има и достъп до хигиенична тоалетна.
За Виена тази цел отдавна е постигната. През 19-и век и там темата е била повече от актуална. Епидемиите от холера са отнели живота на десетки хиляди хора. Спасението от бича на века тогава е било създаването на санитарно-хигиенни условия и най-вече разширяването на канализацията в града. Още през 1863 г. в едно специализирано списание е публикувана статия на тема "Идеи за конструкция на обществени тоалетни", а през 1884 е открита и първата такава тоалетна в близост до борсата във Виена.
Днес в австрийската столица има 152 обществени тоалетни, които се стопанисват от общината. Междувременно много от тези съоръжения са на възраст над 100 години и не отговарят на съвременните изисквания за хигиена. През 2014 г. градът приема инвестиционна програма на стойност от 8,5 млн. евро, с които до 2018 г. трябва да бъдат построени 30 нови тоалетни, 22 от съществуващите да бъдат ремонтирани, а 20 стари, които представляват историческа ценност, да бъдат внимателно реставрирани. И естествено съвременните обществени тоалетни са по-модерни, по-чисти и достъпни за хора с увреждания. За събития на открито, като концерти и фестивали, които често се провеждат във Виена, общината монтира мобилни тоалетни.
Снимки: Felicitas Matern, MA48