Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Във Виена вече ухае на Коледа

Всяка година от средата на ноември и чак до Коледа най-красивите площади във Виена се превръщат в приказни коледни базари. А ароматът на прясно изпечени коледни сладкиши и греяно вино привличат посетителите и гарантират предпразнично настроение.Украсяването на коледно дърво е древен германски обичай, пренесен в Австрия от германската принцеса Хенриете фон Насау Вайлбург.

 

За първородното си чедо тя украсила през 1816 г. дръвче с 12 свещички – символично по една за всеки месец от годината. Идеята бързо се разпространява в новата й родина. Постепенно коледната елха става мястото, където децата получават подаръците си.
Всяка година на площада пред виенското кметство се издига една от най-красивите коледни елхи в Европа. Традицията датира от 1959 г. като част от инициативата „Коледна елха за всички” и оттогава всяка от осемте австрийски провинции и Южен Тирол (най-северната италианска провинция) се редуват като доставчици на дървото. Тази година то е подарък от Виена за Виена, тъй като идва от областта Шнееберг/Ракс до Виена, и е великолепен 130-годишен смърч, висок 27 м, който тежи 7,5 тона. Традиционно след Коледа тази елха се преработва и от нея се правят къщички за насекоми. На 12 ноември лично кметът на Виена д-р Михаел Хойпл ще запали светлините на елхата и официално ще открие традиционния коледен базар, посещаван годишно от 3 милиона души. Тази година в него ще се влиза през арка, украсена със свещички, а на 150 щанда ще се предлагат коледни подаръци, играчки за украса на коледните дръвчета и безброй кулинарни изненади за всеки вкус. Дърветата в близкия парк също ще бъдат с нова украса и ще осветяват близката централна улица Рингщрасе. За първи път тази година за посетителите ще работят и две ледени пързалки с обща площ 4500 кв.м., а по алеите на парка също ще могат да се карат кънки. Специални инсталации в парка ще пресъздадат коледни приказки за деца. А в отделно хале най-малките ще могат да се включат в детски работилници за печене на сладки и правене на подаръци, да напишат писма до Дядо Коледа и да си хапнат безплатно коледни сладки. Изчислено е, че виенчани посещават коледния пазар средно по три пъти годишно и харчат по около 20 евро.
Близо до кметството е още един коледен базар, който си заслужава да бъде посетен. Това е "Коледното село" на площад "Мария Терезия", между Музея за история на изкуствата и Природонаучния музей. За празничното настроение тук освен щандовете с коледни играчки ще има и концерти, а на 27 декември коледният базар ще се превърне в новогодишен. На коледния базар пред двореца Шьонбрун посетителите могат да се потопят в рождественската романтика на фона на имперския дворец. Не особено голям, но също изключително красив е базарът в парка на бароковия дворец Белведере. На базара Шпителберг тази година за първи път работи коледна поща, която продава и собствена коледна пощенска марка. На Пратера базарът ще премине под звуците на изпърнения на живо – поп, госпел, рок и естествено коледни песни. А за тези, които търсят по-спокойна атмосфера, градът предлага малкия и уютен базар на централния Щефансплатц пред катедралата "Свети Стефан". Там щандовете са само 26, но предлагат само австрийски продукти.
На коледните базари във Виена тази година ще бъдат отворени общо 973 щанда, 160 от които ще предлагат безброй кулинарни изкушения.
Задължително на коледните базари трябва да се опита и чаша греяно вино – глювайн (Glühwein). Домашно приготвеният глювайн позволява съставките да се слагат в зависимост от предпочитанията: с по-силен или по-слаб аромат, с повече или по-малко захар. По традиция греяното вино се пие от високи прозрачни чаши с дръжки. На коледните базари обикновено го предлагат в красиви порцеланови чаши. За децата се предлага безалкохолно греяно вино.
Типичната украса включва резенче цитрусов плод и пръчица канела. Обикновено се сервира с джинджифилови сладки или меденки. Освен със сладкиши вкусът на глювайна чудесно се съчетава с печено месо. Неслучайно топлата напитка винаги се продава и на щандовете за наденички.
Снимки: iStock , WienTourismus - Christian Stemper / Manfred Horvath