Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Книгите са сред любимите подаръци на виенчани

88% от виенчаните купуват подаръци за Коледа и харчат средно 350 евро за тази цел
В края на ноември във Виена бе запалено официално коледното осветление по улиците, а търговците отново очакват клиентите с безброй предложения. Според проучване, направено по поръчка на Стопанската камара на Виена, потребителите над 15 години не показват спад в планове си за пазаруване по Коледа.

Планираните разходи за коледни подаръци са на миналогодишното високо ниво – очакванията са, че виенчани ще отделят средно по 350 евро от бюджета си са коледни подаръци. За 50 % от анкетираните, а това е повече отколкото през миналата година, купуването на коледни подаръци има голямо значение. Виенските търговци поглеждат към коледната търговия тази година с премерен оптимизъм. 28% очакват покачващи се обороти по Коледа в сравнение с 2015 г., 46 % очакват да достигнат високото ниво от миналата година.
Тази Коледа 1,4 млн. виенчани ще похарчат около 11 млн. евро за подаръци. На първо място сред предпочитаните подаръци отново са книгите. 48 % от анкетираните ще сложат книги под коледното дърво. Ваучерите продължават да са на второ място в класацията. Дрехите като подарък се придвижват с едно място напред и тази година се оказват на 3-то място преди играчките. Сред търсените коледни подаръци са козметика, бижута и билети за концерт или опера и театър. Новият хит сред тях тази година са спортните артикули. Въпреки че парите в брой не излизат от мода като коледен подарък, те продължават да губят от значението си. Само 4 % от виенчаните планират подаръци свързани с пътувания или почивки – значително по-малко отколкото през предните години.
71 % от виенчаните се вдъхновяват за избор на подарък по търговските улици. Разглеждането на витрини все още е популярно, дори във времената на онлайн пазаруването. На второ място сред най-често използваните източници на информация за пазаруване на подаръци по Коледа е интернет, който се използва от 53 % от участвалите в проучването. Социалните медии също се ползват с удоволствие предимно от младите виенчани с цел информация и вдъхновение за коледни подаръци. Същевременно рекламните брошури губят популярност като информационен източник. Болшинството виенчани искат да купят подаръци по търговските улици на Виена и кварталите, в които живеят или работят.
Снимка: Kohlmarkt (c) Jorit Aust