Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Половината площ на Виена са паркове и зелени зони

Седем поредни години Виена е отличавана като най-добрия град за живеене в света и заема челното място в престижната класация на „Мърсър“ за град с най-добро качество на живота. Австрийската столица печели точки най-вече заради жилищните условия и обществения транспорт, но също и заради голямото разнообразие от ресторанти.

Виена е неповторима със своите театри, кина, зони за спорт, а също така и със зелените площи, които и подсигуряват чистотата на въздуха. Зелените площи заемат над 50% от общата територия на града и по отношение на околната среда Виена е град-образец.
На провелия се в София форум "Градове на бъдещето" виенски експерти представиха иновативни концепции за аранжиране на зелените пространства. Целта е създаването на зелени площи в близост до жилищните райони и на големи зони за отдих в покрайнините на града.
От няколко години във Виена действа рамковата стратегия "Смарт сити Виена", която е разработена до 2050 г. Целта й е да осигури добро качество на живот за всички виенчани при възможно най-щадящо използване на ресурсите. Климатичната промяна и недостигът на природни ресурси, особено на изкопаеми горива, са сред глобални предизвикателства за следващите десетилетия. Виена през следващите години очаква динамичното увеличаване на жителите на града с около 25 000 души годишно. През следващото десетилетие тя ще се превърне в двумилионен мегаполис, а през следващите 25 години в града ще живеят 3 млн. души. Това ще повиши търсенето на енергия, необходимостта от изгодни и подходящи жилища, както и потребността от надежден транспорт.
Модернизирането на австрийската столица не става за сметка на зелените площи, които я нареждат сред най-зелените градове в света.
В момента в австрийската столица има 280 големи парка и над 2000 паркови пространства. Статистиката показва, че на всеки живеещ се падат 120 кв. м зелени площи. Градът има 18 защитени зони на площ от 15 000 хектара. Около 31% от общата площ на Виена са защитени. Най-голямата защитена зона е зоологическа градина „Лайнц“, почти толкова голям е делът на Националния парк „Донауауен“ - около 5,5% от общата част на Виена. Най-известната защитена зона на столицата, е Пратерът, където се провежда популярния в международен план маратон. Намира се в средата на града и е част от 7500 хектара гори, с които градът разполага. Тук живеят около 80 ендемични животни и растения, споменати в „Програма за защита на видовете и жизнените пространства“, съобщиха от Ойроком ПР.
Зеленината във Виена е навсякъде – даже по сградите. Тези зелени оазиси в градската среда са подходящо място за живот на пойни птички и полезни насекоми и така приближават живота в града до природата. Един от пилотните проекти по озеленяване в австрийската столица е фасадата на отдела по “Чистота”, осъществен преди няколко години. На площ от 850 кв.м. са окачени метални кашпи с обща дължина 2850 м, където са засадени повече от 17 000 многогодишни тревисти растения.
Съобщи Тони Титянова