Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Музикалният фестивал Донауинзелфест във Виена празнува юбилей

200 концерта и 600 часа музика на живо край Дунава – това включва 35–ият Музикален фестивал Донауинзелфест, който ще се проведе от 22 до 24 юни. Той ще бъде на т.нар. Дунавски остров (Донауинзел) във Виена, откъдето идва и името му.

Това е най-големият безплатен фестивал на открито в Европа. Организаторите са подготвили над 600 часа музикална програма, разделена тематично на различни площадки. В продължение на три дни общо 1500 изпълнители на 11 сцени и на 18 тематични "острова" ще изнесат 200 концерта. На феста ще звучи рок, поп, алтернативна музика, пънк, хип-хоп и естествено няма да липсват и кулинарни предложения. На територията на фестивала, освен сцени, има и множество щандове за храна, на които се предлагат специалитети от цял свят.
Донауинзелфест е едно от любимите летни събития не само на виенчани, но и на повечето австрийци на възраст между 15 и 29 години, както и на любители на големите музикални фестивали на открито от цяла Европа. Миналата година той бе посетен от 3 милиона души, съобщиха от Ойроком-ПР - Бюро за международни връзки на Община Виена.

История и факти за Донауинзелфест
Днес Донауинзелфест е най-големият фестивал на открито със свободен вход в Европа. За първи път той се провежда през 1983 г. Тогава във Виена се организира еднодневно парти на Дунавския остров, за да привлече виенчани на острова и да ги убеди, че това е чудесно място за отдих. На партито се очакват 15 000 човека, а пристигат около 160 000. Оттогава до днес броят на желаещите да танцуват и да се забавляват на открито, докато слушат страхотни музиканти, непрекъснато се увеличава. През годините на сцените на Донауинзел фест са пели Дзукеро, Бони Тейлър, Джана Нанини, Шаги, Майкъл Болтън и други музикални знаменитости. Тази година 80 % музиката, която ще звучи, е австрийска, а звездата на фестивала ще бъде Лиса Стенсфийлд.
Вече четвърта година една от традиционните виенски пивоварни вари специална "Островна" бира, която тази година е с дива мая.

Как се финансира Донауинзел?
Всеки „остров“ е спонсориран от различна медия – вестник, радио, телевизия, а за перфектната организация на събитието и множеството гости се грижат 1500 доброволци. Медиите определят Донауинзел фест като едно от най-безопасните събития на открито, които привличат голямо количество публика. От 2007 г. са въведени правила за спазване на реда на фестивала и са осигурени достатъчно полицаи, които следят за спокойствието на всички гости, дошли да танцуват, да се забавляват и да се наслаждават на любимата си музика.

Донауинзел или Дунавският остров
Дунавският остров е едно от любимите места за разходка и отдих на виенчани. Той е създаден изкуствено с много зеленина, грил зони, спортни площадки и съоръжения за водни спортове. Тук има сърф училище, лифт за водни ски и велоалеи. Почитателите на по-пасивните начини за почивка, могат да полежат с книга в ръка в някой кът или да се наслаждават на вкусната храна, която се предлага в многобройните ресторанти. За любителите на нощния живот има няколко много добри дискотеки, които през лятото работят до 6 сутринта.
Допълнителна информация на https://donauinselfest.at/en
Съобщи Тони Титянова
Снимки: Andreas Jakwerth и Аlex Müller