Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Виена инициира "дигитално прочистване"

Прочутата "Целувка" на Климт в двореца на Белведере във Виена е скрита зад огромен хаштаг в червено. Но няма основание за тревога – акцията се проведе в рамките на три дни, а посетителите все пак имаха възможност да видят шедьовъра, защото зад хаштага се криеше негово копие.

Оригиналът беше преместен в съседна зала. Акцията е част от актуалната рекламна кампания на Виенския туристически борд, която призовава пътуващите да не се превръщат в роби на селфи-манията и да намерят време за наслада от пътешествията. Тази нова тенденция в туризма се нарича "дигитално прочистване".
Често виждана картинка пред може би най-известната целувка на света са правенето на селфита, които веднага след това се споделят в мрежата. Който пътува и вижда широкия свят, иска да бъде и видян! В надпреварата за повече лайкове по време на пътешествията си ние просто забравяме за хората и мястото, където сме. Вместо да се наслаждаваме на момента, се съсредоточаваме в снимката, от която може да се получи перфектната история за социалните мрежи, а през това време поръчаната храна е изстинала. С леко намигване Виена се опитва да пропагандира именно пътешествията с по-малко снимки, но с повече преживявания. Австрийската столица предлага всичко, каквото има в един мегаполис, но без обичайния за големите градове стрес. Кампанията на Виенския туристически борд в никакъв случай не е апел за отказ от социалните мрежи, които се използват и от туристическия маркетинг. Тя е по-скоро една закачка с всеобщата дигитализация, при която не бива да забравяме, че в центъра на всичко стои човекът и неговите преживявания.
Снимки-WienTourismus / Paul Bauer