Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Виенчани изхарчиха 37 милиона евро за Деня на влюбените

Цветя, шоколадови изделия, козметика, ваучери и бижута са сред най-популярните подаръци. „Целувката“ на Густав Климт бе продадена като NFT за Свети Валентин. Свети Валентин се е превърнал в своеобразен световен Ден на влюбените, по време на който хората изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички, бонбони и цветя. Тази година мъжете във Виена похарчиха 37 милиона евро за Деня на влюбените - голямата част в магазините (83 процента), а не онлайн.

Повече от 80 процента от мъжете искат да подарят на партньорките си подаръци, а 66 процента от жените също ще купят подарък на партньора си. Въпреки че виенчани ще изхарчат средно около 40 евро, което в сравнение с миналата година е по-малко, тази година повече виенчани искат да използват Деня на влюбените, за да зарадват любимите си хора, сочи проучване на Виенската търговска камара.
Цветята са най-популярния подарък
Подаръците за Деня на влюбените са обикновено малки предмети, които се предлагат в магазините непосредствено преди празника. Най-популярният подарък остават цветята и 55 процента от анкетираните искат да изразят обичта си именно по този начин. Оказва се, че шоколадът също е едно от най-подаряваните неща на Свети Валентин. Причината е проста - човек никога не може да сбърка, ако подари шоколад на жена и 40 процента от мъжете са заявили, че ще подарят именно нещо сладко за празника. 18 процента от виенчани планират да купят парфюм или козметика, 15 процента ще подарят ваучери за съвместно прекарване на сводното време като посещение на ресторант или кратка романтична почивка. Бижутата също са сред предпочитаните подаръци, които мъжете подаряват на любимите си, но едва 10 процента от анкетираните са избрали този подарък.
Дигитално обяснение в любов: Белведере продава 10 000 части на "Целувката" на Густав Климт
За Деня на влюбените виенският музей Белведере е подготвил специално предложение за оригинален подарък. Може би най-известната целувка в света, тази на Густав Климт, която се намира именно в Белведере, също се предлага за продажба в ограничен брой незаменяеми токени (NFT). Дигиталното копие с висока резолюция ще бъде разделено на мрежа от 100 на 100 квадрата, което ще създаде 10 000 неповторими отделни части. Те ще се предават като незаменими токени или NFT. Официалното пускане на NFT ще се проведе на 14 февруари и така токените ще се превърнат в оригинални подаръци, с които влюбените могат да засвидетелстват любовта си. Цената на отделния токен 1 1850 евро.
Снимки: Ouriel Morgensztern, Pixabay