Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Конете от виенските файтони в почивка заради жегите

Във Виена лятото обичайно е по-горещо отколкото у нас. Градът прегря на три пъти и тази година. От понеделник термометрите отново прескочиха границата от 35 градуса, а за конете от прочутите виенските файтони това означава почивен ден. Защото високите температури са трудно поносими и за животните.

Според закона файтонджиите в историческия център на града трябва да преустановят работа, когато термометърът прехвърли 35 градуса. Измерванията се правят в специална станция на ул. Опернгасе. Животните трябва да бъдат върнати в оборите, а общински служители проверяват дали предписанието се изпълнява. Нарушителите са застрашени от глоби до 3500 евро.
Температурата за въвеждане на ограниченията открай време е предмет на разгорещени спорове. Защитниците на правата на животните призовават за ограничение при достигане на 30 градуса. Според общината обаче това не е законово възможно. Въпреки това при достигане на този по-нисък праг конете подлежат на ветеринарно-медицински контрол. А община Виена и федералното правителство съвместно с Университета по ветеринарна медицина провеждат в момента проучване за въздействието на горещините върху животните.
Снимки: Schaub-Walzer, Jobst / PID