Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Големият град в ръцете на малките

Децата свободно да влизат в общината на Виена в рамките на програма "Хайде в кметството!" и поемат управлението. През тази седмица на децата са поверени въпроси като сметоизвозване, охрана, пощи, банково дело. Забавленията са гарантирани в къта за игри, в градината с правилата за движението по пътищата, в ателието за рисуване, на картинг пистата.

Разбира се, в детския град може и да се учи – например в библиотеката. Отворено е от понеделник до петък от 10 до 17 ч. Входът е свободен. Право на участие имат всички деца от 6 до 13 години. Детският град е табу за придружаващите възрастни. За тях има обособени чакални в двора на кметството.
Всички жители на Детския град получават паспорт и собствена валута в службата за регистрация, след което могат да започнат да си търсят работа. Дали като журналисти, боклукчии или охрана - децата се грижат за всичко. От спечелените детски пари се плащат данъци, след това те могат да бъдат внесени в банката или да се харчат за игри или в магазина на детския град. Който желае, може да си купи парцел и да си построи къща. Тези, които искат да се пробват като репортери, пишат статии за детския вестник. А в общинската телевизия младите редактори и оператори правят свои собствени телевизионни репортажи.
Цялата власт на децата!
Всеки ден в детския град се провеждат общински избори. Който се кандидатира и спечели, на следващия ден е кмет или общински съветник, участва в приемането на закони и в определянето на данъците. Всеки ден в кметството има и срещи с политици. Общинските съветници на Виена и представителите на районите посещават детския град или канят делегации на малчуганите в офисите си. Най-важната политическа среща е посещението при кмета Михаел Лудвиг, който ще отговаря на въпроси на деца-журналисти на 23 август.
Снимки:Barbara Mair