Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

За 50 години Shelby Cobra - 50 уникални коли

През 1962-а по време на автосалона в Ню-Йорк за пръв път е показан станалият по-късно култов модел Shelby Cobra. Машината имала изключителни динамични качества, мощен двигател и за времето си била "върха на сладоледа" при спортните автомобили, способен да се изправи на равна нога срещу Ferrari, Porsche, Jaguar и Aston Martin.

По думите на Джон Лафт, президент на фирмата Shelby America, "съчетанието на състезателна философия, мощен американски двигател на Ford и леко шаси, разработено в Европа, превърнаха Shelby Cobra в истински диамант. Дори след половин век тази кола си остава една от най-желаните в света и жива легенда на американския автоспорт".

За петдесетгодишнината си Shelby America пуска ограничена серия автомобили Shelby Cobra CSX8000, които ще са практически аналогични на оригиналния автомобил отпреди половин век. Машината ще се предлага в два варианта на купето - от стъклопласти или от алуминий, носещото шаси е от 3-цолови стоманени тръби, окачването е независимо, колата има 15 цолови колела с телени спици, тапициран с червена кожа интериор, боята е Shelby Black, воланът е дървен, в салона е монтирана табличка с уникалния номер на колата.

Всичко ще бъдат предложени 50 машини от юбилейната серия, всяка от които на цена $69 995 с пластмасово купе или $134 995 за версията с алуминиево купе, като цената е за колата без мотора. Предполага се, че бъдещият собственик сам ще избере силов агрегат от фирмата Ford, който да го устройва по показатели. Първият юбилеен Shelby Cobra CSX8000 беше показан на потенциални купувачи миналата седмица в рамките на автомобилния търг на Barrett-Jackson в Скотсдейл, Аризона.