Банер
Кметът Николов се разбра с „Лукойл Нефтохим” за допълнителни еко мерки

По инициатива на кмета Димитър Николов се проведе среща между представители на Община Бургас и „Лукойл Нефтохим Бургас” АД. В нея участваха още директорът на РИОСВ – Бургас Бойчо Георгиев, омбудсманът Таньо Атанасов и жители на Долно Езерово, недоволни от екологията на квартала.
Повод за срещата станаха многото жалби за замърсявания на въздуха и лоша миризма, отправени до кмета от бургаски граждани. Според тях това се случва заради емисии сероводород, излъчвани от нефтозавода в тъмните часове на денонощието.

По време на срещата беше припомнено, че миналата година измервателната станция на Община Бургас, монтирана в Долно Езерово, е засякла множество средночасови превишения на нивата на сероводород във въздуха. Главният инженер на „Лукойл Нефтохим Бургас” Илшат Шарафутдинов и главният еколог Николай Новачев отговориха, че такива изпускания действително е имало до август 2010 г. След това те са намалели в пъти, тъй като е монтирана нова пречистваща инсталация. Двамата представители на рафинерията заявиха, че източник на неприятни миризми са по-скоро старите открити утайници около града, които поетапно се рекултивират.
В края на срещата кметът Димитър Николов настоя при лоши метеорологични условия /според прогнозите/ нефтозаводът да намалява до възможния минимум работния обем, като превантивна мярка срещу евентуално изпускане на различни вредни емисии във въздуха. Представителите на рафинерията отговориха положително на това предложение. Те се съгласиха още да поставят монитор в Културен дом на „Лукойл” /намира се в идеалния център на Бургас/, който дава данни за качеството на въздуха, а Община Бургас се ангажира да го свърже в съответната информационна система. Уговорено беше още създаването на пряка връзка между дежурните в Община Бургас и дежурните в нефтозавода, за да може да се предават незабавно получените граждански сигнали за лоша миризма и замърсяване на въздуха. Това ще позволи на мобилните екипи от „Лукойл Нефтохим” и Гражданска защита да се отзовават бързо и да правят замервания веднага след сигнала, а не след отминаване на изпуснатата емисия, ако е имало такава. От рафинерията призоваха бургазлиите, които подават сигнали за замърсявания, да не бъдат анонимни, а да присъстват на самите проверки, за да са запознати с резултатите от тях.
Разбра се още, че програмата за възстановяване на еко щети и рекултивиране на откритите утайници около Бургас продължава в следната последователност: к-с „Меден рудник”, парк „Росенец”, Долно Езерово и заводската площадка на „Лукойл Нефтохим”. Тя трябва да бъде изпълнена до 2014 г.
Илшат Шарафутдинов възприе и предложението на кмета Николов рафинерията да организира ден на отворените врати, да покани група жители на Долно Езерово и да ги информира както за своята дейност, така и за мерките, взети по отношение опазване на екологията.
Община Бургас съвсем скоро ще пусне в експлоатация мобилна станция за мониторинг чистотата на въздуха, спечелена по европейски проект. Чрез нея ще се упражнява допълнителен контрол върху основните замърсители на въздуха. Първото място, на което ще бъде разставена, е районът около Долно Езерово.