Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Министър Александър Цветков: Спираме кражбите на гориво в БДЖ

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков днес представи GPS система за проследяване на дизеловите локомотиви на „Холдинг БДЖ” ЕАД.

От днес спираме още един кран, откъдето се източваше БДЖ. На всички 138 дизелови локомотива до края на април ще бъдат монтират GPS устройства за проследяване, каза министър Александър Цветков. С инсталирането на GPS система ще се установи пълен контрол върху движението на локомотивите, разхода и нивото на горивото в резервоара на всеки един локомотив. Средно за месец БДЖ използва 1 400 тона дизел за локомотивите, като разходите за гориво през миналата година са били близо 26 милиона лева, допълни министър Цветков.

Между 200 и 500 литра дизел се източват месечно. Само през миналата година от компанията са уволнени дисциплинарно 29 служители от 66 наказани заради кражби на повече от 2 тона гориво. От началото на тази година до момента е установено източване на близо 1 тон дизел, а уволнените са 5. Всички са предадени на полицията.

GPS системата за проследяване на локомотивите струва 229 хил. лева, които ще бъдат платени на 12 равни вноски без оскъпяване. Данни от GPS системите ще се получават на всеки 30 секунди в единен център в БДЖ. GPS системите ще бъдат проверявани ежедневно от службата за вътрешна сигурност на БДЖ и от служителите отговарящи за контрола върху разходните норми, като ще се следи за манипулации и повреди.