Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Зрелищни конни състезания за купата на „Русалка” Руски туристи залагаха на расовите Лампард, Апогей, Арнолд и Рондо

 За 9-и път се проведоха конните състезания за купата на „Русалка”, като част от националния турнир по конен спорт. Жокеи със своите коне дойдоха от клубовете в Крушари, Малка смолница, Добричко, Варна и село Българево.

 Участваха общо 20 коне с 9 състезатели. За непосветениите поясняваме, че всеки един има право да язди два коня.
На 90 до 100 сантиметра пръв се класира Николай Николов от Малка Смолница с кон Арнолд, а при надскачането при 180 см. с кон Лампард зае второто място.
На 120 см победител стана Деян Балчев от Крушари с кон Апогей, а при надскачането с възхитителния Рондо баражът стигна до 190 см – една добра височина.
В България се случва да преодолеят и двуметрова летва. Но ненадминато остава постижението на латиноамериканец. През 1947 година за първи път в Сантяго де Чили военният капитан Хоакин Моралес поставя рекорда 2.47, който и до ден днешен остава непроменен.
При любителите сърцата на публиката и журито грабна амазонката Зоя Иванова от Софийски университет, а при децата – Аделина.
Това е една от най-големите атракции за туристите във ваканционното селище, изградено сред останките от антична крепост и лонгозни гори. Този северозападен район се слави от дълги години с клубове по конен спорт и като най-добрият регион по отглеждане на расови коне за езда в цяла България. Та нали Аспарух е дошъл по Дунав на коне със своите войни.
„Тук до промените беше и конезаводът в Стражица. За съжаление влязоха и чужденци в нашите конни бази. Даже най-пресният случай: грък купи базата в Генерал Тошево, за да я поддържа, но нищо не направи. Даже е унищожена като база”, разказва майсторът на спорта Бошко Борисов. Той е човекът, който подготвя цялостната организация по състезанията. От 40 години е в този спорт като ездач и треньор. От 10 пък всяко лято е в „Русалка”, където поддържа конната база и предлага на туристите коне за езда. Базата има две кобили – Карта и Кремена и едно пони без име. Смятат да го кръстят Цвети като предишното, което умира трагично при раждане.
На състезанията руски туристи залагаха суми. Анонимен дарител пък даде по 50 лева на двамата победители, които си поделиха Купата на Николай Банев, Купата на „Русалка” и Купата на Берое, чийто собственик е основателят на „АКБ Форес”. Организатори са Българска федерация по конен спорт, Ваканционен клуб „Русалка” и създаденият през 2011 г. клуб по конен спорт „Русалка”.
Публикува : Виктория Милчева
Съобщи : Людмила Първанова