Банер
Трета Кръгла маса „Пазител на традициите” Добри практики в читалищните дейности, при работата с млади хора тема : "Бит и традиции в образованието"

Трета поредна кръгла маса по проблемите за опазване и развитие на българските традиции се състоя на 19 ноември 2014г в залата на ЦКС на ул. „Раковски” 99 в София. Тя бе организирана от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите -7 (А.Р.И.З.-7), по инициатива на нейния председател Пеньо Иванов,

като съпътстващо събитие на финалния етап от ежегодните номинации „Пазител на традициите”.
След проведените две официални събития - през 2012г. с представители на музеите и сдруженията в страната, а през 2013 с образователни институции, ред дойде и на народните читалища. В срещата участваха:
Сдружение „Дай бабо огънче” и
Читалище „ П.К. Яворов- 1926г” с. Мещица обл. Перник
Жана Йорданова,
Маргарита Велева,
Читалище „Просвета – 1909г” – гр Батановци
Галина Лозанова,
НЧ „Наука – 1967” с Черна Гора общ. Перник
Венелина Николова
Читалище „Средец - 1926”
Иван Панайотов
Читалище „Искра - 1954”
Мариана Ганчева
Читалище „Братя Миладинови 1917”
Албена Халачева
ОНЧ „Антон Страшимиров”
Илияна Хубенова
Читалище „св. Георги Победоносец - 1999”
Даниела Николова

Читалище „Райко Алексиев”
Десислава Иванова
„Славянска беседа - 1880”
Петър Райжеков
Читалище „Хр. Смирненски - 1945”
Арх. Илия Ковачев
Център „Нестия”
Христо Станков
С. Черньово
Цветанка Геринска
Десислава Кръстева
Читалище „Пейо Яворов – 1920”
Стилиян Стоименов
Читалище „Веда Словена – 2014”
Васил Попов
Валери Павлов
От А.Р.И.З.-7 - Пеньо Иванов – председател и Мариета Недкова
Водещ на презентациите и дискусиите беше Пеньо Иванов, председател на А.Р.И.З.-7 , а медийното отразяване осъществихя Дарина Арнаудова от БНР – програма „Христо Ботев” и екип на телевизия Алфа , с водеща Александра Николова.
Официалните представители на читалища с опит в реализирането на дейности, свързани с българския фолклор и битова култура - председатели, секретари и организатори дейности, споделиха опита си в работата с младите хора. Към подрастващите е насочена основната работа по опазване на традициите, защото на тях се възлага надеждата , да продължат и развиват завещаното от предците. Никой от присъстващите не скри трудностите и предизвикателствата, поставени пред родолюбивия стремеж за възпитание на поколенията. Някои се похвалиха и с постиженията и иновативните си подходи в трудната обществено-икономическа ситуация. Решено бе, да се излезе с общо обръщение към институциите , с изложение на проблемите и призив за съдействие и подкрепа.
Благодарим на Ръководството на Централен кооперативен съюз за гостоприемството и чудесните условия за ползотворна работна среща.
Съобщи :Пеньо Иванов
Публикува : Виктория Милчева