Банер
Кулминация в националния конкурс „Рецептите на баба“

След разчистването на снежните блокади, които бяха сковали южната част на страната ни, детските рисунки и литературните творби на стотици момичета и момчета от всички региони на България полетяха за националния конкурс за детско творчество „Рецептите на баба“. Това, че идва кулминацията и наближава последния срок за изпращане на детските творби – 30 март, се усеща.
Тази година изборът на журито – кой ще е победителят, ще е много труден, защото дечицата от столицата и големите градове са дали всичко от себе си. Вече са получени хилади красиви рисунки и

невероятни литературни творби на талантливи деца от всички окръзи на страната ни. Не е добре, но винаги има малки творци, които чакат последния момент 30 март и тогава изпращат своите рисунки и литературни произведения. Не го правете и вие, а още сега изпратете нарисуваното и написаното от вас на адреса на Националния дворец на децата.
Очакваме пощенските пликове с клеймо от най-малките селища на България да ни зарадват, защото конкурсът е за всички малки, по-големи и най-големи момичета и момчета от всички кроища на страната.
Конкурсът „Рецептите на баба“, който стартира преди месец, е в разгара си. Не чакайте последния му срок - 30 март, за да участвате в него. До тогава имате възможност да изпращате вашите творби на адреса на Националния дворец на децата. Конкурса „Рецептите на баба“ се организира от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите -7 (А.Р.И.З.-7), съвместно с Националния дворец на децата.
„Рецептите на баба“ има статут на Национален форум и е част от календара за извънучилищни дейности на МОН.
Целта на инициативата e да събуди интереса на децата към традиционните ценности на българина – фолклор, традиции, кулинария предадени от техните родители и учители. При стартирането му през 2009 г. рисунки изпратиха 1500 деца. В 2011 г. вече придобива национално значение и в него участват деца от всички области на България с изключение на Кърджали. За 2012 г. рисунките на децата бяха от 26 области на цялата страна, като се включиха и българчета от 8 страни от чужбина. През 2013 г. участие взеха 1102 деца от 27 области на страната без участници от област Шумен. През 2014 г. в него се включиха деца от 26 области – както индивидуални участници, така и възпитаници от 117 институции – училища, школи, детски градини и т.н.
Паралелно с конкурса за детска рисунка се провежда и литературен конкурс "Рецептите на баба" в същите възрастови групи, без ограничение за стил и жанр на произведенията - поезия, приказка, разказ, есе и др.
Календарът на проявата стартира на 21 януари и приключва на 30 март всяка година. Започва с анонсиране и покана за участие към различни училища, читалища и центрове за работа с деца от цялата страна. През този период децата от цялата страна имат време да изготвят своите творби - рисунки и стихове приказка, разказ, есе и др. и да ги изпратят . Събираните творби се оценяват от професионално жури и най-добрите детски произведения ще бъдат наградени. Избраните рисунки стават част от пътуваща национална изложба и от Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“. Награждаването на победителите ще е на 17 април, когато се провежда и Националния конкурс по народно приложно изкуство "Лазарка мома гиздава" в Националния дворец на децата, който ежегодно се провежда в навечерието на Великден.
Инициативата е подкрепена от медийното партньорство на БНТ, БНР, БТА, отразява се в много национални и регионални медии, както и в интернет . Популяризира се активно във Фейсбук, където има собствена страница.
https://www.facebook.com/receptitenabababg?fref=ts

Регламент на конкурса
Няма ограничение за броя на рисунките и литературните произведения, които може да изпраща всеки участник
Рисунките са с размер – 35 х 50 см – без паспарту.
Няма ограничения в техниките за рисуване и използваните материали, като журито няма да взема предвид рисунки с апликации.

Всяка творба да съдържа следната информация: трите имена на автора, възраст, детска градина, училище или извънкласно звено, учител или ръководител, ако рисунките се изпращат от преподавател, домашен адрес на участника (точен адрес за комуникация), електронна поща и телефонен номер за връзка, опис на изпратените творби.

Групи от деца в следните възрастови групи:
а) деца до 7 години
б) деца от 8 до 10 години
в) деца от 11 до 14 години
В същите възрастови групи са и участниците в литературния конкурс "Рецептите на баба". Няма ограничения за броя литературни творби от един автор, нито изисквания за стил и жанр на творбата - може да бъде стихотворение, разказ, приказка, есе или друго.

Начало на конкурса: 21 януари 2015 г.
Рисунките изпращайте на адреса на Национален дворец на децата.
Адрес: София 1309, бул. Александър Стамболийски 191
Съобщи: Пеньо Иванов
Публикува: Виктория Милчева