Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Конкурсът „Рецептите на баба 2015” - различен от предходните си шест издания

Конкурсът за детска рисунка „Рецептите на баба” , организиран от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 (А.Р.И.З.-7), се проведе вече за седма поредна година. Той е с национален статут и е част от календара за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката.

И сега, както и през всички предходни издания той протече при изключителен интерес и активност от страна на малките творци. Всяка година в него участват деца от цялата страна, като през някои от годините надхвърлят 2000. И сега отново имаме почти пълно покритие на административните области и рисунки пристигнаха от най-отдалечени кътчета на страната. Със своите малко повече от хиляда участници, тазгодишният конкурс със сигурност не е най-масовия, затова пък качеството на рисунките непрекъснато расте и все повече усложнява задачата на журито, да избере най-добрите. Прави впечатление, че голямата конкуренция стимулира ръководителите на школи и клубове, да изискват от своите възпитаници едно ново отношение към творческия процес. Всяко дете обича да рисува, но да се участва в национелен конкурс е отговорност, която малките автори разбират все по-добре. Тази година за първи път комисията не успя да определи единствен победител, който да стане афиш на фестивала „Пъстра трапеза на гости на моя град” .Равностойни победители за първи път са две рисунки и то от първа възрастова група – до 7 години, от която до този момент не сме имали победители. Логично е по-големите и по-опитните, да рисуват по-добре технически. Но творбите на шестгодишните Вяра от Габрово и Светла от Бургас са наистина впечатляващи.
Друг нов момент, оставящ ярко впечатление от тазгодишната кампания, е броя и качеството на литературните творби, участници в конкурса. От кратки текстове, съдържащи предимно описание на домашни рецепти, тази година те се обогатиха като жанров обхват, а малките писатели използваха цялото си въображение, за да споделят вълнуващите ги чувства на привързаност към човека, който се грижи за уюта в дома. И наистина, каква по-хубава връзка и приемственост между поколенията от една вкусна трапеза, приготвена с много любов за членовете на семейството?
Съобщи: Пеньо Иванов
Публикува: Виктория Милчева