Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Ретро трамвай вози безплатно софиянци по време на дните на Виена в София

Пътниците се наслаждават на разказ за виенските забележителности и на безсмъртната музика на Щраус. Всеки ден в 12.00 ч. от депо "Банишора" в столицата потегля софийският "виенски" трамвай. Докато трае обиколката на центъра на София, пътниците се запознават с интересни факти както за Виена, така и за връзките между двете столици.

Разказът и музиката от Новогодишния концерт на Виенската филхармония пренасят софиянци и гостите на София във вълшебния свят на забележителностите на австрийската столица и на виенския валс, с което по своеобразен начин ще бъде отбелязана и 150-годишнината от премиерата на сцена на най-известния валс в света – "На хубавия син Дунав" на Йохан Щраус-син.
През XIX и в началото на XX век столицата на Австро-Унгария е проводник на европейското политическо и културно влияние на Балканите и в България. Още преди Възраждането във Виена се установяват български търговски колонии, а будни и по-заможни българи получават образованието си там. В онези години връзката е повече търговска и се осъществява по река Дунав.
След Освобождението новата българска столица е повлияна най-силно от „виенския“ стил в бита и културата – от облеклото до архитектурата и декорациите на сградите. Градът започва усилено да се застроява, прокарват се пътища, мостове, изграждат се жп гари, трамвайни линии. Бурното развитие на града привлича множество австрийски архитекти, инженери и декоратори. Те се установяват за дълъг период в София и проектират и осъществяват едни от най-красивите сгради – така че днес центърът на града очевидно има „виенско излъчване“. Сред най-известните сгради, построени от австрийски архитекти, са Народният театър, Военният клуб, Държавната печатница – сега Квадрат 500 и Синагогата.
Ретро трамваят се движи от 8 до 14 февруари, като потегля в 12 часа, а обиколката продължава около два часа. Пътниците се возят безплатно. Маршрутът на трамвая е: депо “Банишора” - Централна гара – бул. “Кн. Мария Луиза” – ул. “Алабин” - ул. “Граф Игнатиев” - пл. “Журналист” – ул.“Граф Игнатиев” - пл. “Възраждане”– Петте кьошета – НДК – кв.”Иван Вазов” - НДК – Петте кьошета – пл. “Възраждане” – бул. “Христо Ботев” - Централна гара - депо “Банишора”.
Дните на Виена в София се организират от Ойроком ПР – Бюро за международни връзки на община Виена и се подкрепя от сайта България без граници – bgbezgranici.com.
Съобщи Тони Титянова