Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Екипът "Руните говорят 2" с дебютна изложба в Националния музей на образованието

 Изследователите преведоха пръстените и печатите на велики българи като Кубрат, Тервел и Борис Първи

С фотоизложбата "Неразказаната приказка за българската история" Националният музей на образованието - Габрово започва нова музейна рубрика под същия наслов. 

Това съобщи директорът на музея г-жа Мая Карагьозова в интервю за регионалния всекидневник "100 вести". Посетителите на НМО ще могат да видят нещо ново и различно, неизвестни и неочаквани факти от българската история, разказани от един интердисциплинарен изследователски екип в състав Борислав Стамов, Мила Салахи, Патриция Кирилова, Поли Паскова, Стефан Ганев, Николай Иванов и Даниел Калчев.
Амбициозните изследователи, обединени в "Екип 2 - Руните говорят", имат за цел да възстановят изгубеното знание на нашите предци и да докажат, че българите стоят в основата на световната цивилизация. Създали са собствен метод за разчитане на древното българско руническо писмо Първото гостуване на "Екип 2 - Руните говорят" в Националния музей на образованието започва на 18 април с изложбата "Неразказаната приказка за българската история".
"Нашият екип от сърце благодари за партньорството на Националния музей на образованието, както и на директора на музея - Мая Карагьозова", споделят възродителите на истинската история на българите.
Преди Коледа изследователският екип бе отличен за дарени ценни икони от Националната художествена галерия.
През изминалата година "Руните говорят 2" направи значими изследвания за българската история, като преведе и оповести посланията, запазени в трите пръстена на цар Кубрат, в печата на Тервел-Триберий и неразкрити до този момент факти за Атила. А преди дни преводът от печата на цар Борис Първи предизвика голям обществен интерес с доказването на неговата императорска власт, обхванала не само България, но и Източната Римска империя. За което свидетелстват и редица други документи, които официалните ни историци упорито пренебрегват вече 30 години.
За деня на Будителите - 1 ноември, екипът получи и отличие за своята всеотдайна дейност от Организацията на Обединените българи, с партньорството на Салон Журналист към СБЖ.