Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

ПОКАНА за национален фотоконкурс „Изворите в България“

 Организатори: Българска асоциация по водите и сдружение „Аз обичам водата“, в рамките на събитие „СЕДМИЦА НА ВОДАТА“, 2018

Българска асоциация по водите (БАВ) и сдружение „Аз обичам водата“ организират Национален фотоконкурс на тема „Изворите в България“, който цели да представи впечатляващи кадри с изворна вода от подземни и надземни източници, включително минералните извори и гейзери в страната, с прилежащи съоръжения – чешми, фонтани, бани и т.н. 

Фотоконкурсът се осъществява в рамките на традиционното събитие на БАВ и Сдружението „СЕДМИЦА НА ВОДАТА“, по случай Световния ден на водата – 22 март, и е част от инициативата „Международен Воден Мост“ (International Water bridge).

В България има общо 225 находища на минерални извори. В Южна България те са 148, като там преобладават естествените находища. В северната част са 77, повечето добити чрез сондаж. Лечебните свойства на българските минерални води са познати от дълбока древност до наши дни, като край тях са изграждани балнеолечебници и обществени бани.

Петдесетте най-впечатляващи снимки в конкурса ще станат част от фотоизложба „Изворите в България“, която ще бъде представена от 22 до 27 март в София. Десет от тези 50 кадъра се избират от онлайн публиката, след електронно гласуване. Останалите 40 се посочват от експертно жури.

Само пет от общо 50-е снимки ще станат безспорни победители в конкурса през 2018 г. Те ще бъдат обявени на официална церемония. Авторите на творбите ще получат специални награди в следните категории:

- Първо място
- Второ място
- Трето място
- Отличие за обществена институция
- Награда на онлайн публиката

В категория „Награда за обществена институция“ могат да участват държавни, общински, културни институции или НПО организации. Категорията има и допълнително условие – снимките да са придружени с пояснителен текст, представящ символика, положителен пример или общественополезна практика, с устойчиво управление на водните ресурси от институцията или организацията.

Част от конкурса могат да бъдат фотографии, които са пряко свързани с темата „Изворите в България“, с високо качество, подходящо за печат 50×70 см. Работите могат да бъдат цветни и/или черно-бели. Всеки един автор може да вземе участие с не повече от 3 свои фотографии.


УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
Част от конкурса имат право да бъдат фотографии, които са свързани с темата „Изворите в България“, представящи изворната вода от подземни и надземни източници, включително минералните извори и гейзери в страната, с прилежащи съоръжения – чешми, фонтани, бани. Работите могат да бъдат цветни и/или черно-бели и т.н.

• Фотоконкурсът „Изворите в България“ протича на сайта на събитието www.waterbridge.info

• Всички участници могат да представят до 3 авторски фотографии – цветни и/или черно-бели в менюто: www.waterbridge.info – фотоконкурс – качи снимка

• След качване на първа снимка системата изисква регистрация с посочени актуални данни за обратна връзка, която е задължителна за всеки участник. В случай на неточност на подадената информация или при невъзможност за контакт с автор на номинирана фотография, участникът ще бъде дисквалифициран.


• Към всяка творба трябва да има посочени: автор, заглавие и/или място, където тя е направена. Снимките могат да бъдат придружавани от кратък авторски текст, разказващ интересна история за обекта. Качените снимки НЕ ТРЯБВА ДА СА С КОПИРАЙТ, ЛОГО,ВОДЕН ЗНАК

• Всички фотографии, качени във фотоконкурс „Изворите в България“ ще са достъпни за онлайн-гласуване, докато ПОКАНАТА е отворена, т.е. до 16 февруари 2018 г. в 12:00 часа. През това време имената на авторите няма да са видими под фотографиите-участници.


• Всички фотографии ще се оценяват допълнително от независимо жури в състав от експерти не само във фотографията, но и екология, медии, воден сектор, държавна администрация. Съставът на журито ще бъде обявен след затваряне на Поканата за участие.


• Всяка една от фотографиите трябва да притежава оригинал с високо качество за печат 50×70 см, в случай, че бъде номинирана за изложбата „Изворите в България”.

• Оригиналите се изпращат на имейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. само след покана от организаторите с информация за номинация на конкретна, поименно назована снимка.


• Номинираните творби от онлайн-гласуването и вота на журито, получават право да се включат във фотоизложба „Изворите на България“ както и да се състезават за наградния фонд на фотоконкурса, ако отговарят на техническите изисквания и след деклариране на авторството на фотографиите-участници. (Ако снимка на участник с ненавършени 18 години бъде номинирана, декларацията за авторско право се подписва от родител или настойник.).

Крайният срок за участие във фотоконкурса и за онлайн-гласуване
е 12:00 часа на 16 февруари 2018 г.


ДИСКВАЛИФИЦИРАНЕ

Застрашени да отпаднат от конкурса са участниците предоставили:

 Неточна информация за себе си и/или за работата си.
 Творба и/или текстове, които не са тяхно дело.
 Фотография, която няма оригинал с посочените по-горе технически характеристики.
 Снимки, които не отговарят и/или противоречат на закона за авторското право и сродните му права; такива с дати, копирайт, воден знак; с обиден характер и т.н.
 Снимки, които генерират гласове от недоказани източници, ботове.

КЛАСИРАНЕ

• Онлайн-номинации – ще получат 10 фотографии с най-много гласове от Интернет.
• Вот на журито – ще определи 40 фотографии с най-много експертни гласове.
• При доблиране на на номинация от двата вода или при дисквалификация на снимка поради посочените по-горе причини, номинацията й се поема от фотография със следващ брой гласове.

Всички 50 окончателни номинации ще станат част от голяма изложба, която се организира в София по случай Световния ден на водата – 22 март. Тематичната изложба цели да постави начало на серия от събития, които ще повдигнат теми, свързани с актуалното състояние на водните ресурси на България и с възможностите за модерно социално отговорно оползотворяване.

След края на конкурса 50-те номинирани фотографии ще бъдат публикувани на страниците на списание БУЛАКВА, както и в сайтовете на БАВ и на сдружение „Аз обичам водата”


За регистрация за участие във фотоконкурса:
http://waterbridge.info/фотоконкурс/

За повече информация:
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

УСПЕХ НА ВСИЧКИ АВТОРИ!