Банер
В Сливен посрещат Ромската нова година „Васий“ с шоу и кулинарна изложба

На 11 февруари с грандиозно шоу и кулинарна ромска изложба в Сливен ще бъде ознаменувана ромската нова година „Васий“. В Парк хотел Централ - „Зимна градина“ от 14.00 ч. стартира празничната програма с участието на поп изпълнителя Щилиян и маестро Николай Кирилов, който ще изпълнени автентична ромска музика на пиано. На празничното събитие ще присъстват освен представители на ромската общност от града и страната, но и учители, родители, представители на местни и държавни образователни институции.

Шестнайсет ромки ще представят автентични гозби, характерните за празника Васи: зелеви сарми, петел с кисело зеле, пълнена пуйка, мина (баница), баклава, бокий (питка) с паричка, които задължително присъстват на ромската трапеза в този ден. Преди да се седне на масата за Васий, по традиция се извършва ритуалът „кадене”, като се слага върху керемида захар, тамян и здравец и най-възрастният мъж в семейството благославя трапезата за берекет. На нея се слагат освен всички ястия и парите, златото, имането.
На ромската трапеза често присъстват било мина (сладка баница), бокий (питка), курабии, мекици, катми, залети с прясно мляко и мед. Има цели фамилии потомствени баничари, хлебари, сладкари от ромски произход - все майстори. Занаятът се предава от баща на син, от майка на дъщеря и много млади хора го практикуват, като разработват успешно своя бизнес.
Характерни за ромската кухня са и разнообразните зелени постни манджи – копривена каша с орехи, лобода, лапад, спанак, гъби, доматена каша, празена каша, лозови сарми, които почти винаги се приготвят на тих огън.. Билките, които се използват най-често в ромската кухня са: гюзум (джоджен), мента, босилек, магданоз, чубрица, кимион, риган, мащерка, див чесън.
Събитието, с бенефициент Община Сливен, се организира по проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Сливен“ в партньорство със Сдружение „Ромска академия за култура и образование“. Финансирано е по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
Съобщи Тони Титянова